Шокови цени на имотите в Турция

Цената на апартамент в Истанбул сега е в тясна конкуренция с тези в скандално скъпите градове като Париж и Лондон, тъй като цифрите показват, че цените на турските жилища са 12 пъти по-високи, отколкото бяха преди девет години в номинално изражение, съобщава Еuronews.

Сред страните-членки на ОИСР, северноевропейските страни като Швеция и Финландия са видели най-малка промяна, с повече от 4% увеличение на номиналните цени на жилищата от 2015 г.

На другия край на скалата е трансконтинентална Турция, следвана от Унгария, където цените са със 166% по-високи от тези през 2015 г.

Междувременно в цяла Европа и САЩ цените на жилищата претърпяха удар в края на 2022 г., тъй като централните банки в тези страни започнаха да повишават лихвените проценти, за да се справят с високата инфлация, което повиши лихвите по ипотечните кредити.

От друга страна, турската централна банка понижи референтния си лихвен процент през август 2022 г., въпреки че през ноември същата година инфлацията в страната беше близо 85%.

Според експертите рязкото покачване на цените на имотите в Турция се дължи на няколко причини. 

„Реалната промяна започва от 2020 г.“, каза Гьоркем Япан, лидер в сектора на недвижимите имоти и строителството за турския пазар в KPMG. „Основните причини според мен са колебанията на валутата, девалвацията на турската лира, по-високите нива на инфлация и последващото увеличение на разходите за строителство, както и нарастващото търсене след пандемията.“

Нивото на инфлация в Турция през 2022 г. беше изключително високо, повече от 50% за почти цялата година, достигайки над 80% през октомври. Въпреки това реалните цени на жилищата (коригирани спрямо инфлацията) също са се покачили с 96,7% до третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с 2015 г., според ОИСР.

„Миналата година преживяхме земетресения, засегнали 11 града в Турция, които също повишиха цените, защото хората искат да живеят на по-сигурни места като устойчиви на земетресения сгради“, каза Япан.

Докато купувачите в брой наводниха пазара, хората с ипотеки в Турция отбелязаха рязък скок на месечните си лихви: екстремните нива на инфлация в Турция, които наскоро достигнаха почти 70%, накараха централната банка агресивно да затегне своята парична политика и да повиши референтната лихва от 8,5% през юни 2023 г. до 45% през януари 2024 г.

В резултат на това ипотечните кредити в Турция вече имат 40% годишен лихвен процент. Освен това максималната ипотека, която може да бъде взета, покрива не повече от една пета от цената на къщата. През 2023 г. по-малко от 15% от продадените къщи са имали купувач с ипотека. Останалите бяха продадени на купувачи в брой.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?

Добавете коментар


Защитен код
Обнови