Руснаци ли изкупуват турските имоти?

От 2022 г. най-значителната част от жилищата, продадени на чужденци, отиват при руснаци, следвани от иранци.

„След началото на конфликта Русия-Украйна през февруари 2022 г. имаше значителен приток на мигранти от двете нации към Анталия, Истанбул и Мерсин“, каза Гьоркем Япан, лидер в сектора на недвижимите имоти и строителството за турския пазар в KPMG. Тези три места са станали най-популярните сред руските инвеститори, където тяхното присъствие тласна цените нагоре.

Само в Анталия цените скочиха с 230% за една година до втората половина на 2022 г. „Поради удвояването на чуждестранното население в Анталия в продължение на две години след миграцията от Русия и Украйна, цените на имотите и наемите скочиха до небето“, каза Yapan.

Междувременно девалвацията на турската лира ограничи възможностите на турските купувачи. 

В същото време голям брой руски и украински граждани платиха огромни суми в брой, което предизвика търсене на имоти, което допълнително провокира повишаването на цените.

Търсенето от страна на руските купувачи обаче не обясняваше голямата промяна в цените в цялата страна, дори ако техният значителен интерес към определени места доведе до повишаване на цените.

„Въпреки това през 2023 г. от 1,2 милиона къщи, продадени в Турция, 35 000 къщи (3%) са продадени на чужденци, а приблизително 30% от тези къщи, продадени на чужденци, са продадени на руснаци“, каза Япан, добавяйки, че руските инвеститори наскоро започна да сменя Турция с други дестинации, като Кипър.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?

Добавете коментар


Защитен код
Обнови