Турция изгуби ценовото си предимство: Туристите предпочитат Гърция

Броят на турските туристи на гръцките острови нарасна през последните няколко месеца след стартирането на гръцката програма за експресни визи от 1 април 2024 г.

Докато гръцката туристическа индустрия се възползва от притока на посетители от Турция, много хотелски стаи в турските курорти са „останали празни“, съобщава Schengen.News.

Според турската преса представители на туризма в Турция са изразили загриженост относно тази ситуация, като някои са настоявали за отмяна на експресните визи.

Само през първите десет дни на април острови, включително Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Родос, посрещнаха общо 20 690 турски туристи.

В отговор на спада в туризма турски курорти като Бодрум намалиха цените с до 50% от втората половина на юли и първите две седмици на август в опит да привлекат посетители.

Нещо повече, някои снимки, публикувани от гръцките медии преди дни, показаха дълги опашки от турски граждани в Айвалък, чакащи да се качат на фериботи за Лесбос.

Увеличаващата се инфлация в Турция доведе до рязко покачване на цените, причинявайки разочарование сред местните жители и посетителите. Цените на ресторантите и хотелите са се повишили средно с 91% през юни спрямо предходната година, надминавайки вече високата инфлация от 71.6%.

Киванч Мерич, изпълнителен директор на Асоциацията на турските туристически агенции, смята, че Турция е загубила своето „ценово предимство“. Той каза пред Euronews, че очаква до 150 000 турци да посетят гръцкия остров Самос тази година, значително увеличение от около 40 000 през 2023 г.

Има огромна разлика между обслужването и качеството на продукта, както и цените тук и там“, каза Мурат Явуз, пенсиониран турски банкер, който често посещава Гърция. Той добави, че инфлацията е била използвана като претекст за повишаване на цените в турските ресторанти.

Мустафа Демир, председател на Борда на регионалното представителство на TURSAB, коментира.

Тъй като фиксираните разходи, като електричество, персонал и наеми на хотел, са фиксирани, докато другите разходи за храна, напитки и почистване са променливи, нашите колеги хотелиери направиха своите изчисления и направиха отстъпки, за да не стоят поне стаите празни, да плащат на персонала, а не да го съкращават“.

През 2023 г. около 33 милиона пътници акостираха на гръцките брегове, с над пет милиона повече от броя от предходната година, по данни на Гръцката национална туристическа организация (GNTO). Този поток класира Гърция като десетата най-популярна дестинация в света.

Само столицата Атина привлече тълпа от над 7 милиона миналата година, като прогнозите сочат 20% увеличение за текущата година.

Въпреки че този туристически бум беше благодат за финансовото здраве на Гърция, той същевременно предизвика значително свиване на жилищата в Атина, заедно с нарастващия натиск върху инфраструктурата на града.

Витрините на магазините в Атина сега често са украсени с антитуристически графити, категорично заявяващи: „Край на туризма“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови