Как екстремното време променя лятната ваканция?

Поредица от смъртни случаи, свързани с горещината в Средиземно море тази година, предизвикаха важни въпроси за това как изменението на климата ще се отрази на бъдещето на летния туризъм.

Традиционно лятото е пиковият сезон за пътувания към известни слънчеви дестинации като Гърция и Италия, тъй като посетителите търсят бягство на плажа. Въпреки това, тъй като температурите продължават да се повишават в цяла Европа, много от тези дестинации стават все по-неудобни и дори опасни, което кара пътниците и туристическите компании да променят плановете си, пише BBC.

Фирмите, които предлагат дейности на открито, са особено силно засегнати. Например Follow the Camino, която организира пешеходни преходи по Камино де Сантяго, забелязва явна промяна както в часовете, така и в маршрутите, които пътниците резервират. Кийрън Бруден, специалист по маркетингови комуникации на компанията, казва, че зимните месеци традиционно получават по-малко резервации, но това се променя през последните няколко години.

Тъй като летата стават все по-горещи, разбираме, че хората биха предпочели да ги вали дъжд за една седмица, отколкото да получат топлинен удар“, казва той.

По същия начин Intrepid Travel, който предлага завладяващи пътувания в дестинации по целия свят, трябваше да прави чести промени в обиколки, които включват активни маршрути, особено през по-топлите месеци.

„Определено видяхме, че повече клиенти започват да се придвижват към предходния сезон за някои от нашите активни турове и смятаме, че времето е изиграло известна роля в това“, каза Хейзъл Макгуайър, генерален мениджър на Intrepid Travel за Обединеното кралство и Ирландия. „По същия начин трябваше да направим много промени… поради температурите през деня.“

Горещите вълни не са единственият метеорологичен модел с потенциал да се промени, когато сте на почивка. Други природни бедствия, като пожари, урагани и наводнения, също се увеличават и вероятно ще повлияят на пътуванията през летните месеци.

„Миналата година в световен мащаб Intrepid установи още 121 инцидента, които бихме свързали с изменението на климата“, каза Макгуайър пред BBC. „Независимо дали е екстремна жега или горски пожари, наводнения… ние определено виждаме тенденция на повече инциденти по време на нашите обиколки и трябва да направим промени.“

Според доклад от март 2024 г. на Европейската комисия по пътуванията няколко дестинации, особено в Средиземноморието, претърпяват значителни щети по репутацията си поради събития, свързани с изменението на климата. Проучването също така предполага, че много дестинации в Европа ще започнат да наблюдават промяна в търсенето; независимо дали става въпрос за намаляване на туризма през по-горещите месеци, увеличаване на пътуванията до по-умерени дестинации през лятото или повече пътници, които търсят предстоящия сезон.

Наистина по-хладните дестинации като Швеция, Исландия и Холандия вече отбелязват увеличение на своите летни резервации навсякъде. Компанията за луксозни пътувания Virtuoso Travel наскоро сподели данни с BBC, които показват значително увеличение на летните резервации за Исландия и Швеция (съответно 49% и 47%). По подобен начин Скандинавия е отбелязала ръст от 27%; Холандия е нараснала с 33%; а Норвегия и Ирландия са нараснали съответно с 16% и 13%.

Междувременно туристическите компании правят всичко възможно, за да осигурят на посетителите приятни и безопасни летни ваканции въпреки непредсказуемото време. „Аспектът на безопасността е толкова важен“, каза Макгуайър.

"Трябва да бъдем много внимателни като туроператор. Ние сме отговорни за безопасността на нашите клиенти и трябва да сме сигурни, че правим това, което е най-доброто.“

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови