Пеликан със зеле? Не, предпочитам го с ориз

Нова гурме рецепта измислиха колегите от dunavmost.com – „Розов пеликан с кисело зеле“.

Не само я сътвориха, но я и приписаха на ромите от бургаския квартал Горно Езерово, които „убиват защитения вид Розов пеликан, за да го сготвят“. 

За това са алармирали еколози, пожелали анонимност пред колеги от русенския сайт.

Цялата „новина“, изведена в заглавието, е представена в едно-единствено изречение в иначе малко скучната сводка от ИАРА за открити бракониерски мрежи в езерото Вая.

Защо точно в русенската медия са сигнализирали бургаските еколози, не става ясно. Защо са запазили анонимност /нещо, което не им е присъщо/ - също.

Творческият гений на колегите от dunavmost.com обаче лети на крилата на въображението и за него спирка няма. Жалко, че вестник Стършел вече не поддържа рубриката си Топ идиот, информацията щеше да заеме достойно място в нея.

Рецептата е ефектна – спор няма. Това, че не са съобразили, че месото на хищниците не се яде, тъй като за човешкия вкус е, меко казано, неприятно, няма значение.

Не са взели под внимание и фактът, че пеликанът е не само хищник, но и се храни с риба, а това вмирисва и овкусява на риба собственото му месо.

Следователно не трябва да се готви със зеле, а с ориз /като пайеля/ или с картофи.

Смущаващи са и някои други факти:

Как разбраха, че пеликанът е розов, след като в тавата трябва да е очевидно оскубан?

Как разбраха изобщо, че е пеликан, а не например розово фламинго? Този вид също обитава бургаските езера и могат да  се измислят подходящи рецепти за него.

И не на последно място – от Българска Фондация Биоразнообразие и от Българско дружество за защита на птиците нищо не знаят за случая.

„Нямаме информация при нас, по-скоро цялото нещо е някаква щуротия“, коментира за meduzata.com Радостина Ценова – PR на Българска Фондация Биоразнообразие, с което и аз считам темата за изчерпана.

Текст: Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови