Банев: Милион не са много пари, не съм усетил натрупването на първия

По делото срещу семейство Баневи няма нито един документ, който да свидетелства за злоупотреба или ощетяване на държавния бюджет,

имащ връзка с някой от тримата членове на семейната ОПГ - организирана престъпна група, в която влизат Николай Банев, Евгения Банева и майката на Банев.

Това отговаря бизнесменът Николай Банев, който е в следствения арест, в писмено интервю на бТВ, тъй като на медията не е разрешено да вземе такова в залата на съда, нито от затвора, съобщава news.bg.

Семейната ОПГ е обвинена в пране на пари в размер на 1 млрд.лв. и източване на 84 млн. лв. от приватизираните предприятия. В студиото на бТВ обаче бе адвокатът на семейството Христо Ботев. Той съобщи, че по делото наистина няма нищо конкретно, а само хартия.

"Източването е отделено в друго дело и все още е резултат на разследване, а в момента в първото дело са обвиненията за данъчни престъпления и ОПГ", обясни Ботев.

Самият Банев отговаря в писмени отговори на няколко въпроса.

За проверката на главния прокурор Иван Гешев на приватизацията, той смята: "Приватизацията беше неизбежен процес... За мен проверката ще е изчистване на опетненото ми име, но го приемам с недоверие и повече от скептично".

Банев продължава с коментар за Гешев: "Гешев истински ме забавлява с матросовския си ентусиазъм, с който се впуска в непознати за него материи. Оставям настрани факта, че вече съм изпратил недопустимите за един магистрат квалификации и откровени клевети срещу мен за разглеждане от съда по правата на човека в Страсбург".

Това потвърди и адвокатът Христо Ботев - жалбата е изпратена и е свързана с нарушенията на властите към семейство Баневи при ареста, изказванията към тях, както и условията в затвора и очакват сериозно обезщетение.

Николай Банев отговаря и на въпроса какво се е случило с "Полимери" АД. За него това "е христоматиен пример за бандитско отношение, но не на приватизаторите, а на държавни и местни институции в т.ч. на прокуратурата към следприватизационния процес".

"Споделям куриозен факт - не съм получавал възнаграждения, т.е. обезкостителят се оказва обезкостен лично от тези предприятия, в които е инвестирал", пише той.

От отговорите става ясно още, че семейството до днешна дата няма изискуеми данъчни задължения и не е потърсено от нито едно юридическо лице за такива.

А "Как Банев е спечелил първия си милион", той отговаря "с връзки - дума, която по време на социализма беше мръсна дума, но е попаднал на верни приятели по волята на съдбата".

"Милион не са много пари, не съм усетил натрупването на първия милион. Империята Баневи не е в упадък, тя е във война, но за изхода на войната не може да се съди по променливия резултат от непрестанните битки. Империята Баневи се завръща", пише в стил "Междузвездни войни" Николай Банев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови