Ивайло Пенчев: Старите ще намалеят значително и това ще облекчи пенсионите системи

„Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде факта,

че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионите им системи, а както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители.

След първоначалният шок от трагедията, в тези държави ще последва рязък ентусиазъм и подем.“

Това са думи на милиардера Ивайло Пенчев, собственик на Walltopia, във връзка с наложените мерки срещу разпространението на коронавируса.

С вулгарността на богаташа се сблъскахме неколкократно тези дни и именно по време на екстремната ситуация с пандемията COVID-19 лъсна истинското му лице, както и подобни нему пишман капиталисти.

В петък, 13 март, когато бе обявено извънредното положение в страната, Пенчев направи дарение от 222 хил.лв. на Александровска болница за респираторни апарати, с които да обдишват разболелите се от коронавирус.

Първоначалните аплаузи бързо стихнаха, след като се разбра, че тъй нареченото „дарение“ има такова условие, че го превръща в незаконна и неморална сделка. На тези апарати трябвало да се обслужват с предимство хората от Walltopia, от още няколко фирми и техните родители. Т.е., ако има болен включен на апарат и се появи лице с предимство, то трябвало да бъде изключен.

В социалните мрежи се надигна масово недоволство, на което самият Ивайло Пенчев отговори така:

„Да кажа за дарението:

Преведохме в петък 222 000 лв. на Александровска болница за 5 медицински вентилатора при условие, че те ще се ползват с предимство от служителите на Уолтопия, няколко свързани фирми и техните родители.

Дарение под условие е допустимо в правния мир.

Има си и латинско име: Donatio Sub Modo.“

***

Истината се оказва обаче съвсем друга и ето как я обясни Велислав Джуров:

Уважаеми, дарението е договор, с който едно лице "дарител" прехвърля веднага и безвъзмездно нещо на друго лице "дарен", което го приема. 

Относно правната, част която изтъквате: Donatio Sub Modo. Тежестта не може да се приравнява на правно задължение, това би трансформирало Causa Donandi в двустранен договор, след като е уговорен modus (условие). 

Допустимо е modus-ът да представлява стипулация в полза на трето лице, но дори това в случаят не е така, защото това трето лице, се окзва самият дарител (и негови близки). 

Та: при вашето условие -не е безвъзмездно, не е ДАРЕНИЕ, а си е чиста сделка! Безумна PR-кампания!

Коментарите на бургаския адвокат Михаил Хаджиянев са също в този дух:

"В чисто икономически план и икономическата логика не издържа - с дарение с такова условие, дарителят желае да купи услуга на огромна стойност – 24-часова готовност за приоритетна медицинска помощ на определени от него лица, в специално изградено и оборудвано за целта място и то извършвана от висококвалифицирани хора.

Услугата респирация включва освен апарат, болница, ток, система за кислород, лекари, мед.сестри и.т.н. Тя обслужва спешни пациенти, хора между живота и смъртта. 

Ограничените ресурси предпоставят специални правила за определяне на поредността в този случай.

Апаратът няма стойност извън създадената болнична система, която освен материални активи има и принципи и правила.

Не можеш да поставяш условие, което противоречи на закона и добрите нрави, независимо от дарственото намерение."

***

Днес  стана ясно, че Aлeкcaндрoвcкa бoлницa е върнaла дaрeниeтo нa Уoлтoпия в рaзмeр нa 222 000 лв.

Причинaтa e, чe болницaтa нe мoжe дa гaрaнтирa прeдимcтвo нa cлужитeлитe нa фирмaтa, кaквoтo уcлoвиe бeшe пocтaвeнo зa пoлучaвaнeтo му.

Лeкaритe бихa нaрушили Хипoкрaтoвaтa клeтвa, aкo прeдпoчeтaт друг пaциeнт прeд нaй-cилнo нуждaeщия ce, изтъквaт oт здрaвнoтo зaвeдeниe.

Дирeктoрът нa бoлницaтa прoф. д-р Кocтaдин Aнгeлoв нaпиca във Фeйcбук: 

"Дълг нa вceки лeкaр e дa рeшaвa cъдбaтa нa пaциeнтитe cъoбрaзнo тeхнитe мeдицинcки пoкaзaтeли – бeз дa миcли кaкъв e „пo пoл или зaнятиe“ или cлужитeл нa чия фирмa e. 

Увeрявaм вcички, чe нямa лeкaр в бoлницaтa, кoйтo дa взeмe рeшeниe, рaзличнo oт тoвa, кoeтo нeгoвият лeкaрcки дълг му нaлaгa. Бoлницaтa приeмa и щe приeмa caмo бeзуcлoвни дaрeния, кoитo дa ca oт пoлзa зa вcички нуждaeщи ce!"

Мeждуврeмeннo гoлeми фирми нaпрaвихa дaрeния зa бoлницaтa. C пaритe щe бъдaт купeни имeннo тaкивa aпaрaти.

meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови