Адвокат Караниколов: Държавата не трябва да налива повече пари на туроператорите

Държавата не трябва да налива повече пари на туроператорите, защото данъкоплатците и обикновените хора трябва да поемат сметката и разходите за едни луксозни услуги. 

Това заяви пред TravelNews адвокат Димитър Караниколов по повод настояването на бранша за 150 млн. лв. Според информация на неправителствените организации в сектора, туроператорите и туристическите агенти дължат пари на над 320 000 българи. В страната са регистрирани общо около 3000 агенции.

„За какво точно да им даде пари държавата, като те пак може да фалират. От тези 10 млн. лв., които ще им отпуснат, дали ще върнат средства на хората“, попита Караниколов. 

Според него е грешно да се дават пари от данъкоплатците, за да може друг да отиде на почивка в чужбина в бъдеще време и да си ползва получения ваучер. 

„Абсурдно е всички данъкоплатци да връщат парите на записалите се за екскурзии в чужбина. Държавата в момента трябва да осигурява средства за социално слабите, за болниците и за здравеопазването. А не да ги дава на някой да ходи в Дубай“, коментира Димитър Караниколов.

По думите му браншът на туроператорите трябва да се преструктурира сам в условията на пазарната икономика. За страна като България са много 3000 туроператори и агенти. 

„Има 3000 туроператора с по 5 стола и 2 компютъра. Като фалира туроператор губи 5 стола, докато например хотелиерът губи своя обект, който му е заложен в банката. Това му е все едно къщата. Не живеем в комунизма. Като нямаш пари си заминаваш“, коментира адвокат Димитър Караниколов. Според него фалитът на туроператор нищо не означава. Проблемът е дали хората ще си получат парите или услугите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови