Очакваха срив на пазара на имоти. Какво обаче се случи след 6 месеца с COVID?

Замразиха ли се продажбите по време на карантината и как се отрази пандемията върху цените на недвижими имоти?

Шок, срив, безценица! Това бяха очакванията на голяма част от обществото след обявяването на извънредното положение. Много хора запретнаха ръкави, други плюха на ръцете и започна великото чакане да спад на цените. 

Шест месеца по-късно, все още има хора, които очакват краха на пазара, но с разликата, че вече коментарите след тези идеи са в посока на безкрайно чакане.

Защо очакванията се разминаха с реалността? На повърхността, държавата затваряше, бизнесът затваряше, а хората оставаха без работа. Не трябваше да има кой да купува, същевременно трябваше да се появят продавачи, които да продават по принуда и пъзела трябваше да се нареди.

Парадоксално обаче, резултатът беше изцяло наобратно. Предлагането беше оскъдно, броя на купувачите се възстанови още през май и юни, а цените бяха далеч от падане.

Няколко са основните причини, които изиграха тази лоша шега на всички очакващи краха в първите месеци на корона кризата. 

Първата беше количеството на предлаганите имоти. Много голяма част от продавачите преди 13-ти март изтеглиха имотите си от пазара, тъй като никой не иска да продава на кризисен пазар.

Това доведе до супер ограничено предлагане, което пък съхрани цените на онези имоти, които останаха на пазара (преговорите се провеждаха директно между страните, а не се намаляваха цени предварително). 

Втората причина беше количеството пари в икономиката като цяло, респективно в хората. Пандемията ни завари в много активен икономически живот, а тези пари няма как да се стопят изведнъж (възможно е, но отнема време). 

Много хора се държаха далеч от апокалиптично. Някои почиваха, други правиха отложени ремонти, трети стартираха нови онлайн проекти (очевидното бъдеще). 

Третата причина беше, че едно от най-сигурните убежища на парите са недвижимите имоти, която изкара нови купувачи на пазара с налични средства за покупка. 

Добавяме и слуховете, че скоро лихвите по ипотечните кредити ще се вдигат, което пък активизира кредитните купувачи, които търсят имот за собствено ползване.

Е, сега става ясно колко далеч беше онзи сценарий за срив на пазара. Остава обаче въпросът дали този въпросен крах не дебне зад ъгъла? Колко голям/малък ще бъде той?

Колко време ще продължи? Отговорите се крият в по-задълбочените анализи, за които загатваме по-горе, а не в емоционални реакции на много хора, разчитайки на данни от повърхността на пазара.

Автор: Георги Янков

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Гарсониера, преустроена в двустаен с панорама море

Еднофамилна двуетажна къща с двор

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

 

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови