Арх. Милков с решение за паркинга на хотел България

С лична позиция за паркинга на хотел България излезе бургаския архитект Владимир Милков, председател на УС на Камарата на архитектите в България.

Припомняме на читателите, че се заформи дебат относно предложението за подземен паркинг под градинката до хотела.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ТУК!

Арх. Милков предлага решение, при което необходимостта от такова съоръжение отпада.

На хотела са нужни 55 паркоместа, като в момента разполага с около 30-35 в наземен паркинг по протежение на ул.“Александровска“. 

Останалите могат да бъдат реализирани в автоматизиран подземен паркинг с платформа и без достъп на гостите в него, разположен под съществуващия.

Ето коментарът на арх. Милков:

Хотел „България“ е конкурсен проект на арх.Тодор Кожухаров и арх.Евлоги Цветков.  Строен е в периода 1969-1975г. Въведен в експлоатация 1975г.

Във финалния етап на конкурса участват два проекта: ниска широкоплощна сграда на н.арх. Никола Николов и пунктова такава. 

Надделява високата сграда, защото осигурява възможност за създаване градина в сърцето на градския център, като компенсация за съборените сгради и нарушената градска структура, оазис за отдих и спасение от палещите лъчи на слънцето.  Превръща се в любимо, знаково място за бургазлии. 

Реализираните пешеходни зони по ул.“Александровска“ и ул.“Богориди“ съхраняват  градския сквер, като зелен джоб, а не като  парадно  променадно пространство, ориентирано към страничния вход на хотела. 

Проектът за пешеходните зони категорично отхвърли възможността за разширение на хотела на север за сметка на градината и едроразмерната растителност, включително и подземен гараж на това място.

В началото хотелът е функционирал като туристически  и е имал паркинг за коли, автобуси и страничен вход от ул.“Митрополит Симеон“ и официален от ул.“Александровска“, според тогава действащите норми.

След реконструкцията през 2020г. функционира като бизнес хотел с 275 легла и необходимост от 55 паркоместа за нуждите на гостите, съгласно НАРЕДБА № РД-02-20-2 ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА ПЛАНИРАНЕ И ПРОЕКТИРАНЕ НА КОМУНИКАЦИОННО-ТРАНСПОРТНАТА СИСТЕМА НА УРБАНИЗИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ.

Оценям значението на обекта, съгласно т.3 от забележките към таблицата от съответната Наредба и предлагам максималния изискуем капацитет от 55 паркоместа само за гости на хотела. 

В момента хотелът разполага с около 30-35 паркоместа в наземен паркинг по протежение на ул.“Александровска“. Останалите могат да бъдат реализирани в автоматизиран подземен паркинг с платформа и без достъп на гостите в него, разположен под съществуващия. Теренът е достатъчен. Това компромисно предложение няма да увеличи прекомерно транспортния поток в ЦГЧ.

Що се отнася до организиране на допълнителни мероприятия като конференции, сватби и др., то те могат да бъдат обслужени от близкия подземен паркинг на пл.“Св.Св.Кирил и Методий“, който има значителен свободен капацитет. Същото важи и за паркирането на общински и други служебни автомобили.

Мястото на подземните паркинги е под незалесените площадни пространства, а не под градини с едроразмерна растителност. Общината се отказа от изграждане на подземен паркинг на пл.“Тройката“ с капацитет от 345 коли, а сега част от общинските съветници са готови да разрешат изграждането на такъв под съществуваща градина.

Бургас е „Най-добрият град за живеене“ и трябва ежедневно да защитава това си постижение. България е част отЕвропейската общност, която си е поставила за основна задача изграждане на устойчива, качествена и реновирана жизнена среда за всеки, за среда с нулеви въглеродни емисии. 

Това е задача не само на архитектите, но първо на нашите избраници в Общинския съвет, които следва да създават условия за изпълнението и.

Предложеното мнение е лично, като член на КАБ с пълна проектантска правоспособност, рег.№ 00749 и гражданин на Бургас и не ангажира Управителния съвет на Камарата на архитектите в България.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови