Христо Иванов: Промени в Закона за рибарството ще узаконят част от сарая на Доган

Промени в последния момент на Закона за рибарството и аквакултурите ще узакони спорна постройка на плажа в Росенец, предупреди съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той уточнява, че става въпрос за поправки, които депутати от ГЕРБ са внесли между първо и второ четене на законопроекта.

„С тях, по познатия начин - чрез преходните и заключителни разпоредби, ще се промени Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. 

Ако промените бъдат приети от депутатите, това ще направи възможно узаконяването на незаконни постройки, ако те изпълняват няколко условия - да са за сезонно ползване, да са построени до влизането в сила на закона, да са разположени в селищно образувание или да граничат с рибарски пристанища, както и да отговарят на някой най-общи предвиждания на устройствените планове и да не са опасни“, коментира Иванов.

Точно на тези условия отговоря и двуетажната къща, която е разположена на пясъка до т. нар. „летен сарай на Доган“ в Росенец. Според общинската администрация, къщата е незаконно построена и трябва да бъде съборена. Това обаче се оспорва от фирма „Стрейтлайн“, която претендира, че е купила постройката преди години.

Нещо повече, беше стартирана и процедура за вписването на пясъчната ивица в кадастралната карта като плаж. Представителят на „Стрейтлайн“ арх. Калин Тихолов оспорва пред съда това и твърди, че става въпрос за естествено залесена територия.

"Този казус е емблематичен. Тък не става дума просто за тази сграда и за този плаж. Борбата тук е за статута на Доган като човек, който е над закона, като човек, за когото работят всички институции, като човек, за който общественото мнение и гражданското недоволство не могат по никакъв начин да смутят неговия комфорт. 

Залогът е този надзаконов статут на Ахмед Доган на почетния председател на българското задкулисие", коментира от Росенец Христо Иванов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови