Любен Дилов: Бургас е България, но за жалост България все още не е Бургас! /видео/

Бургас е България, но за жалост България все още не е Бургас! 

Това заяви в свой коментар водачът на листата на ГЕРБ-Бургас Любен Дилов-син, почетен председател на „Движение Гергьовден“, бивш депутат от 2 МИР с мандата на ОДС в периода 2005-2009 година.

ЕТО И ПЪЛНИЯ КОМЕНТАР:

LACTOBACILUS BURGASICUS

Като география, като природни дадености, като икономика и етнически състав на населението, Бургас е една умалена България. За жалост, България все още не е Бургас. Като предприемчивост на хората, като местно самоуправление и съгласие около общи цели. Затова има много още да работим и за България, и за Бургас!

РАЦИОНАЛНОСТ, ДОБРОНАМЕРЕНОСТ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР

Това са ръководните ми принципи. Както би казал бат Петьо Пандира, дали русалката е жена или риба зависи само от това колко си гладен! Бургас е гладен за успехи, защото вече ги вкуси и разбра, че може, отдават му се и ги заслужава!

След 4 април няма да има значение кой какво е говорил в изборната битка и какви тези е защитавал. Ще има само една кауза и тя ще зависи от нуждите на Бургас и региона. Всеки е добре дошъл да работи за нея!

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА: Култура и Туризъм – Образование – Бял, открит лобизъм за повече инвестиции в Бургас!

Задава се изключително интересно време, когато Бургас трябва да запази своя темп на растеж и развитие в конкуренция с другите големи градове на България. Време е да осъзнаем, че Бургас е най-големият и успешно развиващ се град на Югоизточния Европейски Съюз и това положение за дълго ще бъде така. От нас зависи да го превърнем в световен търговски, културен и туристически център.

Представете си го като Европейско първенство по лека атлетика в новата зала „Арена“. И в различните коридори на пистата тичат всички големи градове на България. В такова състезание аз винаги викам за Бургас. Но сега за втори път получавам възможността не само да съм част от неговите фенове в публиката, но и да работя за неговата подготовка, да съм част от успеха. 

Това е голямо и завладяващо предизвикателство за мен! И както несломимият Цанко Цанков обмисля кое да е следващото смайващо света предизвикателство, което да преодолее след световния рекорд в басейна на „Флората“ и преплуването на Бургаския залив от Емине до Маслен нос, така и ние трябва да обмислим внимателно, спокойно да посрещнем и решително да преодолеем предизвикателствата, които интересните времена ни отправят.

В 40-то Обикновено Народно събрание аз представях Бургас като представител на Гергьовден в ОДС. Тогава успяхме да направим истинска бургаска коалиция, независимо от политическите ни различия. С непрежалимия Тодор Батилов внесохме над 100 поправки в Закона за Черноморското крайбрежие, почти изцяло променихме духа и смисъла на Закона за опазване историческото и археологическо наследство на България. 

Направихме за наша сметка разяснителна кампания, която да обясни на хората в бургаските общини смисъла на Натура 2000 и да им помогне да реализират стопанските си идеи, без да влизат в конфликт с екологичните норми. При това не бяхме управляващи. Съвсем естествено е днес да продължим пътя си със СДС и с ГЕРБ, като реални представители на онова, което може да бъде назовано истинска народна партия. Дължим го на себе си, дължим го и на паметта на истински бургаски патриоти като Тодор Батилов!

Но стига обща политика: има съвсем конкретни цели за преследване и моята сила, като бургаски народен представител ще бъдат културата и туризма, образованието и най-вече открития, бял лобизъм за повече инвестиции в града и региона.

Лобизмът не е лоша дума. Съвсем естествено е точно ние от Гергьовден да го прокламираме, защото три пъти сме внасяли в различните народни събрания проектозакон за Публичност на лобизма…

КУЛТУРА И ТУРИЗЪМ

Няма да изреждам имената на знаменитите местни творци в литературата, живописта и музиката, които всеки българин знае. Искам да съм част от усилието Бургас отново да бъде най-артистичното и привлекателно за творци място в България! 

Ще положа лични и институционални усилия за популяризиране и развиване на новата ви библиотека. Съвсем скоро тя ще е готова официално да отвори вратите си за всички четящи хора в града и региона. Лично аз не съм чувал през последните няколко десетилетия някъде на Балканския полуостров да е строена нова библиотека. Това е страхотно завоевание, което заедно трябва да пазим и развиваме!

Книгата е един от символите на Бургас. Не съм влизал в бургаски дом без библиотека и книги в него, а една от най-успешните книжарски вериги в страната – Хеликон – стартира именно оттук и до днес е символ на качество, добър вкус и предприемчивост!

И като заговорих за бургаските домове, надявам се и следващите четири години да виждам в града все повече санирани в красиви и свежи цветове, панелни блокове. Те и сега не са малко и правят прекрасно впечатление. Но съм наясно, че има още много желаещи да се включат в Националната програма за саниране.

Бургаската опера и театър са част от изключителната традиция тук да се раждат някои от най-големите театрални, оперни и поп звезди на България. Тази традиция също се нуждае от институционална подкрепа. Бургас е град на музиката и модерните шлагери, а от близо десет години – благодарение на инициативността на местни ентусиасти като Маруся Русева – вън от съмнение е една от най-динамичните и богати театрални сцени в страната.

ПОСОКАТА Е ЯСНА: 

По-пълното обвързване на култура и туризъм в общ, силно конкурентен продукт и за българския, и за международния пазар.

Всички видяхме, че тази формула работи прекрасно на местно ниво. Миналото лято, когато останалите кметове се чудеха какво да правят, Бургас се рекламира като съхранена от Ковид дестинация с богата културна програма и тематични уикенди с разнообразни атрактивни събития. Градът и областта бяха хитът на годината. При ограничените пътувания зад граница, половин България се извървя да почива и да похарчи пари в Бургас и околните общини. И това на фона на изключително малко случаи на заразени с К-19, което даде време и въздух на местното здравеопазване да се подготви за втората вълна през есента на миналата година. 

Лятото на 2021-а изглежда, че ще бъде още по-силно, защото много българи преоткриха магията на Бургаското Черноморие, а това, което знам за предстоящия културен афиш, ме кара да го чакам с нетърпение: нова постоянна сцена в Царево, която да конкурира благородно Аполония, богата културна програма в амфитеатъра в Свети Влас, динамична културна програма в Несебър, а самият Бургас вече е наредил впечатляващи театрални и музикални събития в програмата за новия сезон.

Осланяй се на Аллах, но си вържи камилата, казват нашите братя мюсюлмани. И ние трябва да положим институционални усилия да се възползваме максимално, превръщайки неблагополучията от пандемията през идващите години в изключително предимство за Бургас и региона.

Тук е моментът да спомена нашата богата, не неразкрита и непоказана в пълнота археология. Божидар Димитров, вечна му памет, също представляваше колоритно и последователно Бургас в предишните парламенти на Република България. Той беше неумолим радетел за държавни инвестиции в археологията по Южното Черноморие. 

Мечтата на Божидар за музей на морските цивилизации изобщо не е изоставена. Работим по нея тихо, без да вдигаме шум, но съм сигурен, че един ден ще имаме в областта на археологията музей, сравним с Пергамон и Бритиш музеум и то точно на територията на Бургаски окръг.

Регионът крие невероятни богатства и предпоставки за културен туризъм – по-малко от една десета от Странджа е проучена и разкрита, Бегликташ спокойно може да конкурира Стоунхендж в бъдеще със съвсем малка институционална подкрепа, а Бургаските минерални бани, например, са удивително място, сравнимо с най-прочутите терми по света. Само си представете как императори, султани и везири, европейски благородници и всякакви хора от три континента са пътували понякога с месеци, за да стигнат до Бургас и да се изкъпят в неговата лечебна минерална вода. Уви, към момента са разкрити само около 20 % от археологията на това вълшебно място – „Акве Калиде“!

Като човек, прекарващ много от личното си време под водата, мога с часове да говоря за перспективите пред водолазния и археологически туризъм. Миналогодишните подводни проучвания край нос Чироза, близо до рибарското селище Ченгене скеле, са изключително вълнуващи, а още колко подобни места чакат!

Поради ниската кислородност и намалената соленост, водите на Черно море са изключително благосклонни към артефакти с давност дори повече от 3000 години! Нашето море крие находки, с които наистина можем да смаем света!

Божидар Димитров казваше, че Варна е Царицата на морето, но Царят е Бургас. Според мен конкуренцията между двата града е благородна и те всъщност много си помагат, образувайки заедно един нов икономически полюс, в какъвто се превръща Източна България. Но няма как да го скрия: Тези, които помнят пресконференциите ми тук като депутат от 40-то ОНС, ще се сетят как обичах да дразня местните журналисти със сравнения между Бургас и Варна. Тогава обвинявах местната власт за изоставането. И се оказа, че съм бил прав. Днес това сравнение е категорично в полза на Бургас – факт, дължащ се изключително на местните усилия и на очевидния факт, че намерят ли се правилните хора, решенията са въпрос на време и въпрос на организация.

ОБРАЗОВАНИЕ

По тази тема няма да бъда многословен, защото за направеното в този сектор тук знаете добре и вие, и всички хора в България. Бургас е номер 1 в предучилищното и училищното образование. Нужен е обаче следващ ъпгрейд на висшето образование. В исторически план Бургас е ощетен от държавната власт по отношение на висшите учебни заведения. Тук може и трябва да се разкрият още филиали на големи университети. За да продължат инвестициите в ИТ и Аутсорсинг секторите – браншове, за които Бургас напоследък стана особено привлекателна дестинация – градът трябва да увеличи броя на кадрите, които подготвя за тях.

Балансът между държавно участие и частна инициатива във висшето образование трябва да бъде намерен в интерес не само на бургазлии, но и на целият Югоизточен регион. Това наистина е държавна задача – да изградим високо образование като технологично, културно и образователно предмостие на връзките на ЕС с Азия.

Филиалът на медицинския университет е само една малка крачка в правилната посока. Нуждаем се още от инженерни и стопански науки, IT и хуманитаристика, насочена към националната култура, но и към културите на най-близките съседи на региона – Гърция, Турция, Близкия и Далечен Изток. Това е бъдещето, което няма как да посрещнем само с носталгичните „бургаски вечери, рибарски мрежи“. Трябват държавни инвестиции и лични усилия в секторното висше образование в региона!

БЯЛ, ОТКРИТ ЛОБИЗЪМ ЗА ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ

Познавам добре Димитър Николов, неговата амбиция и визия за бъдещето на Бургас. Възхищавам се на хъса и постигнатото от него и екипа му дотук. Гордея се, че имам малък принос в годините, когато в Гергьовден и СДС твърдяхме, че това е човекът, с когото Бургас ще дръпне напред. Но потенциалът на града изобщо не е изчерпан и самите бургазлии го доказват всеки ден.

Инвестициите в Бургас трябва да продължат. През последните няколко години напълнихте с десетки малки и средни предприятия новата индустриална зона, но това не стига. Географското положение предполага да привлечем наистина стратегически инвеститори в следващите 4 години, които да разкрият стотици нови работни места за млади и образовани бургазлии. Най-готова да посреща инвеститори е новата зона край легендарния комплекс „Меден рудник“, пълен с млади хора с компетенции, с желание да работят и да се доказват.

Да си бургаски лобист нито е срамно, нито е незащитимо дори и по сега действащото законодателство! Защото един от най-важните стратегически интереси на България е да има икономически мощен, просветен и притегателен за туристи от цял свят европейски Югоизток! Това в известна степен дори е наднационална задача!

Искам да направя едно важно уточнение. Бургас е локомотивът на регионалната икономика. Но своя голям потенциал имат и останалите 12 общини в областта. Мисля че обединени около регионалния интерес, хората от Бургас, Созопол, Несебър, Карнобат, Айтос, Малко Търново и т.н., могат да привлекат още повече внимание, инвеститори и финансиране за значими общи инфраструктурни проекти. Те има наистина с какво да смаят света като природни, исторически и архитектурни богатства, но най-вече с уникалния местен генофонд – онзи Лактобацилус булгарикус, който от Великото преселение на народите помага да се скваси световното кисело мляко! Може би е справедливо спрямо предприемчивостта на местните хора да го наричаме LACTOBACILUS BURGASICUS!

В заключение

На много от вас е известно, че се гмуркам от десетилетия. Макар да съм роден в София, това ме прави и морски човек. Защото три са солените води, в които човешката душа се пречиства: сълзи, пот и морска вода! Политиката е дълбока вода, но аз умея да плувам и да оцелявам на такива места. И да върша работа. Знаете, че не влизам в грозни конфликти със своите опоненти. Старая се в отношенията си с хората да строя мостове, не да ги руша. Смятам за най-силно оръжие хумора, не обидата. Това са полезни качества в политиката. Защото онзи, който се изпокара с всички, не може да е полезен на хората, които са го избрали.

Така че от мен можете да очаквате нито повече, нито по-малко от това да защитавам национални каузи, бургаски каузи и да работя за реални резултати – отговорно, отворен към всички, независимо от политическите им възгледи и с усмивка.

Наистина Бургас е в мащаб географско, етническо и културно копие на България. През последните години е и пример за бурно развитие, дължащо се на едно единствено нещо: местните хора! Защото природата и геополитическите особености са си все същите от преди Христа, но хората се промениха и това, което виждаме днес, го дължим на тях.

Така че бъдете хората на Бургас и не оставайте безразлични към тези избори! Проучвайте програми, сравнявайте идеи и хора. И най-вече – гласувайте за собственото си, за бургаското и националното бъдеще!

Както казваме водолазите: И за равен брой!

Ваш, Любо Дилов-син

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови