Жените в журналистиката: Заплахи, тормоз, неравностойни условия на труд 

Три млади жени бяха убити от екстремисти в Афганистан през миналата седмица. Единствената причина за убийството е, че те са работили за местната медийна компания Еникас ТВ.

Това шокиращо убийство се случва по-малко от три месеца след разстрела на водещата в същата медия Малала Майванд. 

Тези убийства показват, че в съвременния свят е опасно да си журналист, а още по-опасно да си жена, работеща в медия. В страни като Афганистан това може да ти струва живота.

Журналистките в Европа и България рядко са изправени смъртни заплахи, но убийствата на малтийската разследваща репортерка Дафне Каруана Галиция и ирландката Лаура Маккий през последните години показаха, че и Старият континент не е изолиран от подобни брутални посегателства. Съществуват обаче множество други специфични предизвикателства, с които журналистките се сблъскват, включително и у нас, и на които държим да обърнем внимание на днешната дата, 8 март:

В последните седмици Виктория Симеонова, репортерката на gospodari.com и част от Асоциацията на европейските журналисти – България, е подложена на тормоз заради поредица разследвания на предполагаема схема за финансови измами. Фалшиви обяви със снимката и контактите на Симеонова са публикувани в сайтове за секс услуги. 

След като АЕЖ излезе с позиция, в която призова властите да разследват този класически случай на тормоз, свързан с пола, в Асоциацията постъпиха множество възражения от юридически лица, които са споменати в разследванията на Симеонова и за които тя предполага, че имат връзка със случаите на тормоз. 

АЕЖ публикува част от тези възражения като приложения към позицията, за да може всеки сам да си направи изводите. Асоциацията повтаря призива си към институциите да установят отговорните за тормоза над журналистката.

През април 2020 г. Издания, принадлежащи на депутата Делян Пеевски, отправиха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. Причината за атаката срещу Попова бе нейно журналистическо разследване относно дарителската активност на Пеевски и свързани с него фирми.

През август миналата година журналистката Полина Паунова бе обект на агресия от страна на мъже, по време на Националната конференция на политическа партия ГЕРБ в София. Конкретните извършители бяха разкрити, но така и не се потърси отговорност от политическите лица, допуснали това да се случи.

През декември 2020 г. евродепутатът Александър Йорданов публикува в социалните мрежи сексистки обиди към журналистката от Българското национално радио Силвия Великова заради въпроси, зададени му от последната по време на интервю.

АЕЖ обръща внимание и на друг аспект, засягащ ситуацията на жените работещи в медиите. Пандемията засегна непропорционално работещите жени, изтъква в свой анализ Световната банка. Причината е, че жените обикновено са по-заети с отглеждането на деца, грижата за възрастни роднини и домакинска работа. Затварянето на училищата и детските градини за продължителни периоди от време се отрази по-сериозно на работещите жени, отколкото на мъжете. Според Световната банка, жените в ЕС прекарват почти двойно повече време в неплатена работа у дома, отколкото мъжете.

Това неминуемо се отнася и до жените в медиите, които през изминалата година трябваше да съвместяват работните си задължения с домашните такива и то в условията на икономическа криза заради пандемията, довела до загуба на работни места и намаляване на възнаграждения в медийния сектор.

АЕЖ – България настоява при планирането на политиките за подкрепа на медийния сектор в България, властите да вземат под внимание и аспекта равни възможности за половете.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови