Спящи шофьори возят пътници от морето до София

Възмутени пътници алармираха за опасен шофьор, направил курс от Слънчев бряг до София в почти заспало състояние.

Какви мерки трябва да се вземат в подобни случаи и какво следва да бъде наказанието за фирмата превозвач и за шофьора?

"Този случай не е прецедент, това е трагичното. Не е тайна, че се е насадило чувството за безнаказаност поради липсата на какъвто и да е контрол. Тук става въпрос за ощетяване на фирмата с командировъчни. По документи се е водило, че има втори шофьор, но го е нямало. Но той ще си пусне командировъчни, че е шофирал в съответната нощ. Ако някой беше спрял шофьора за проверка...

Къде са контролните органи? По същия начин стои ситуацията с товарните превози", заяви в "България сутрин" Красимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Той призова да не се влиза в крайности и да се обвинява фирмата. Познавайки системата във въпросната фирма, Георгиев посочи, че тя има добра система за вътрешен контрол.

"Колкото и да е добра, ако липса ефективен държавен контрол на пътя, тя става безпредметна. Тези фирми затова си плащат данъците. За да може множеството контролни органи да си вършат работата. Отдавна призоваваме за създаването на единна система за контрол. В момента КАТ имат право да контролират едно, нямат право да контролират друго. ДАИ имат право на другото, но нямат право на първото", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев съветва пътниците да се обаждат на тел. 112 в такива ситуации, но подчерта, че процедурата е много тромава.

"Няма ги контролните органи. Но те са и крайно демотивирани. Най-често се случва така - когато тръгнат да си вършат работата, започват едни обаждания: Не закачайте на тази фирма камионите, недейте да притеснявате тази фирма и този шофьор. В другите страни от ЕС няма подобни практики. Трябва цялостна реформа в "Автомобилна администрация", коментира още той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови