Синдромът на лутащия се избирател: Как ПП изтегли гласове от протестните партии?

Получи се заместване - ситуацията с "Има такъв народ" от предишните избори в момента е тази с "Продължаваме промяната", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

"Доста преди изборите твърдях, че се съмнявам в активността, която декларираха социологическите агенции. От активността зависи всичко останало - как разпределяме процентите. Изненадана съм, че все пак първи са "Продължаваме промяната", но те изтеглиха голяма енергия от протестните партии", посочи тя.

99,51% обработени протоколи: ПП 25,65%, ГЕРБ - 22,8%, ДПС 12,92%

По думите й очакваше се ИБГНИ да изпадне от Народното събрание. Не е изненада, че "Възраждане" влезе в парламента. Те заеха онази ниша, която патриотите освободиха. От гледна точка на етап, в който се намираме за развитие на демокрацията, ситуацията е много тежка", смята политическият психолог.

"Получи се предефиниране на протестния вот - ако определим така ситуацията, ще зарадваме победителите още повече. Получава се синдром на лутащия се избирател - едно преливане хаотично, следване на надежди, мечти, разочарования. Тръгват да следват някого, а след това се разочароват и започват да следват друг", посочи политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това се случва, тъй като няма ляво и дясно, няма идеология и ценностна система.

"Коалиционен кабинет се сформира принципно под принуда, когато имаш интерес да го направиш. Има и друга вероятност - когато се опитваш да отговориш на очакванията на избирателите, но дълбоко в себе си не си убеден, че това трябва да се случи", подчерта проф. Христова.

"Евентуалният коалиционен кабинет няма да е структуриран на базата на съгласие за най-важните политики, които трябва да се случат, а на компромиси", уточни проф. Стоянов.

"Да не забравяме, че оценката на избирателите по времето на гласуване се измерва и с оценката на онези, които не желаят да се включат в този процес. В случая са около 60 и няколко процента. Представете си какъв огромен потенциал имат тези хора да предефинират цялото политическо пространство", добави политологът.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови