Дико Патронов: Турски проекти водят до екокатастрофа у нас

Надвисналата опасност над реките Велека и Резовска все повече става реалност. Това съобщи видният лесовъд инж. д-р Дико Патронов.

Изграждането на язовири по притоците на реките в Турска Странджа ще доведе до екологична катастрофа в средното и долното течение на реките на българска територия, уточни той. 

Ето какво съобщи Дико Патронов:

Преди няколко години поискахме информация дали има съвместни разговори между България и Турция за намерения за изграждане на язовири. Отговорът беше че разговорите са замразени. 

Оказва се че турските органи планират язовири по Велека и Резовска за чиста вода за Истанбул и Източна Тракия. Защото река Ергене, която беше основна за Тракия е вече безвъзвратно ЗАМЪРСЕНА! 

АЛАРМИРАМЕ: има международни закони за  ползването на граничните реки - то не може да бъде в ущърб на една от държавите в случая България! Уведомили сме МОСВ и очакваме реакция, особенно сега когато е поето от екологични специалисти! 

Българската част на Странджа във водосборите на Велека и Резовска е Природен парк и неговото бъдеще и на уникалната растителност зависи от водите на тези реки. Нека всички се замислим какво ще оставим на нашите деца и внуци и подкрепим природозащитните действия на колегите от Република Турция!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ТУК!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови