Ройтерс: Газовият шантаж на Русия 

В свой обширен анализ агенция "Ройтерс" обобщава ситуацията с доставките на руски газ към Полша и България към сутринта на 27 април. 

Редакцията констатира, че данни на газопреносните оператори на Европейския съюз показват как тази сутрин доставките на руски газ за Полша са били спрени за кратко. 

Това поражда опасения, че Русия може да затвори газовите кранчета за съюзниците на Украйна. Киев определи тази стъпка като "газов шантаж". И България, и Полша, които са членки на НАТО и ЕС, заявиха по-рано, че Русия ще спре доставките на газ за тях на фона на задълбочаващия се разрив между Европа и Русия заради инвазията ѝ в Украйна. 

Украйна обвини Русия, че шантажира Европа по отношение на енергията в опит да сломи съюзниците ѝ, тъй като боевете навлизат в трети месец, без Русия да е превзела голям град. Решителният противник на Кремъл Полша е сред европейските държави, които искат най-строги санкции срещу Русия за нахлуването в съседната страна. 

Мрежата от газопреносни оператори на Европейския съюз съобщи, че газът за Полша е бил спрян за кратко, но по-късно е бил възстановен и се е повишил, след като е паднал до нула. Доставките на руски газ за България засега не са прекъсвани, заяви пред Ройтерс Владимир Малинов, изпълнителен директор на българския оператор "Булгартрансгаз". 

Освен България, Унгария и Австрия също заявиха, че доставките на газ са нормални. По-рано полската държавна компания PGNiG (PGN.WA) заяви, че доставките от руския енергиен гигант Газпром (GAZP.MM), които покриват около 50 % от потреблението на страната, ще бъдат прекъснати в 8 ч. сутринта (06 ч. по Гринуич) в сряда, но Полша заяви, че не е необходимо да използва резерви и че газохранилището ѝ е 76% пълно. 

Руският президент Владимир Путин призова "недружелюбните" страни да плащат за вноса на газ в рубли - искане, което само няколко купувачи са изпълнили. 

"Крайната цел на руското ръководство е не просто да завземе територията на Украйна, а да разчлени цялата централна и източна част на Европа и да нанесе глобален удар на демокрацията", заяви късно във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Ръководителят на кабинета му Андрий Ермак заяви, че Русия "започва да изнудва Европа с газ" и допълни: "Русия се опитва да разбие единството на нашите съюзници", каза Ермак. България, която е почти изцяло зависима от вноса на руски газ, заяви, че е изпълнила всички свои договорни задължения с Газпром и че предложената нова схема за плащане е в нарушение на договореностите. Тя е провела първоначални разговори за внос на втечнен природен газ през съседните Турция и Гърция, отбелязват още от "Ройтерс". 

По-рано Газпром заяви, че Полша трябва да плаща за газа в съответствие с новия "ред на плащане". От компанията отказаха коментар по отношение на България.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови