Ново правителство без избори: Много условия за (не)възможно решение

Златина Зехирова, Дневник

ГЕРБ без Борисов" (по "Продължаваме промяната" и "Демократична България"), "Правителство без Кирил Петков" (по "Има такъв народ" и ГЕРБ).

Това са две от условията, обявявани публично по темата кой с кого въобще би разговарял и подкрепил за създаване на ново правителство в този парламент. Те обаче са непреодолими - това беше потвърдено и през последните два дни - което прави предсрочните избори да изглеждат все по-вероятни.

За вот в понеделник (27 юни) се обявиха ГЕРБ като "най-честния вариант към избирателите" (по думите на лидера им Бойко Борисов), ДПС с идеята в следващ парламент да бъде търсенно "ценностно хомогенно евро-атлантическо мнозинство" (лидерът им Мустафа Карадайъ). От "Има такъв народ" също заявиха, че "все по-малко вероятно изглежда кабинет в този парламент" (Тошко Йорданов, който казва, че през него говори лидерът Слави Трифонов).

От партиите в коалицията казват, че страната няма нужда от нови избори (според "Демократична България" това е и най-лошият вариант в момента), но осигуряването на мнозинство за управление отново с първия мандат на "Продължаваме промяната" изглежда много трудно постижимо. Примиерът в оставка Кирил Петков обяви, че ще търси подкрепа от депутати, а не от целите групи на опозиционните партии, за да гарантира някаква възможност за работа на такъв кабинет. Защото дори и той да бъде избран с по-малко от 121 гласа, те са необходими за приемането на важни решения и гласуването им ще е непрекъснато на ръба.

На започналите в понеделник консултации при президента Румен Радев преди да връчи на "Продължаваме промяната" нов мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашното 47-мо Народно събрание отидоха само ГЕРБ-СДС и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП поискаха среща по-късно през седмицата, с аргумента, че в понеделник работят в парламента по актуализацията на бюджета. Цикълът от разговори продължава във вторник с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Така - и заради участието на президента на среща на върха на НАТО в Мадрид - първият мандат за опит за ново правителство ще бъде връчен вероятно не по-рано от 4 юли (понеделник), ако след връщането си от Испания, президентът се срещне с "Продължаваме промяната" и БСП за консултации на 1 юли.

Няколко дни повече

С това беше спечелено и още време, в което партиите от тройната коалиция, чието правителство беше свалено, могат да подготвят предложението си и да търсят подкрепа.

Късно в понеделник вечер (след приключване на работата по този текст - бел. авт.) се провежда и среща на ръководството на "Продължаваме промяната", в която се очаква да бъдат обсъждани кадрови въпроси в бъдещия проектокабинет. След като кандидатът за министър-председател от "Продължаваме промяната" получи мандата, има срок до седем дни, в които да го върне с предложение за структура и състав на нов кабинет. Дотогава в "Продължаваме промяната" трябва да са наясно имат или не достатъчна подкрепа в парламента за новото си правителство.

Според информация на "Дневник" ръководствата на "Да, България", "Зелените" и ДСБ ще взимат решения за позиция по идеите на "Продължаваме промяната" след консултациите с държавния глава и изчакват да видят и какво партньорите им ще предложат. Но не се очаква те да поставят условия към персоналния състав на новия кабинет "Петков".

Премиерът в оставка Кирил Петков е убеден, че единствената възможност за "Продължаваме промяната" да състави ново правителство в рамките на сегашното 47-мо Народно събрание е да се намерят още поне шестима подкрепящи управлението депутати от парламентарните групи извън "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и шестимата независими. Общо трите формации и напусналите "Има такъв народ" имат 115 народни представители, но за избор на правителство са необходими гласовете на половината от присъстващите в зала депутати.

Може ли Петков да не е премиер

Напусналата коалицията "Има такъв народ" обяви, че не е невъзможно да подкрепи ново правителство на "Продължаваме промяната", ако Кирил Петков не е премиер. Обвини го, че опитва да се налага и да взима еднолично решения.

Кирил Петков е от лошите. Разликата между него и Бойко Борисов е, че единият е по-образован. В манталитета им няма никаква разлика.

Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ"

Тошко Йорданов поиска евентуална нова коалиция да работи с повече конкретни цели. До неотдавна по-чест обект на атаките на "Има такъв народ" беше вторият лидер на "Продължаваме промяната" Асен Василев, но вече изглежда, че партията е по-благосклонна към него отколкото към Кирил Петков. Тошко Йорданов заключи, че "и двамата не ги харесваме", но все пак отбеляза като предимство за министъра на финансите, че не лъжел и не се отменял от думата си

"Асен Василев действа като финансов сатрап. Не мога да кажа, че като сме били в разговори, ме е лъгал. Той като нещо смята, че е така, е до дупка. Дори и на мен да не ми харесва", коментира зам.-председателят на "Има такъв народ" пред Българското национално радио (БНР).

Засега обаче няма индикации, че в "Продължаваме промяната" обмислят промяна в конструкцията на тандема в изпълнителната власт - Кирил Петков за премиер, Асен Василев за министър на финансите.

Последно Петков даде да се разбере, че дори и да не изключва напълно възможността друг да е номинацията за министър на финансите, то мотивите за такава промяна не биха били условията от страна на "Има такъв народ".

Единственото, което е на всяка цена, е никой задкулисен играч да не определя кой да е министър-председателят.

Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната"

От разпада на четворната коалиция насам "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" често се обвиняват в задкулисие: "Ако едни задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат "махни се, защото до този момент не беше готов да направиш компромис", по този начин няма да се махна", коментира пред БНР Петков за възможностите да се откаже отново да се кандидатира за премиер.

Очаква се, че "Продължаваме промяната" ще предложи подобен на сегашния състав на правителството, но интересът е към позициите на министрите на "Има такъв народ" - дали някои от тях ще бъдат номинирани отново или на кого ще бъдат предложени, след като Петков и Василев обявиха, че биха ги използвали в преговорите за подкрепа.

Може ли Бойко Борисов да не е лидер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстрира в последно време донякъде да смекчава отношението си към настоящите управляващи - първо на една от традиционните си обиколки в страната каза, че бил против вота на недоверие и се обяви за евроатлантическо управление. От изказването му се разбра, - макар и да не ги назова поименно - че Борисов вижда като потенциални партньори "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България".

После лидерът на ГЕРБ обяви, че депутатите му ще подкрепят предложението на френското председателство за начало на европреговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" многократно са казвали обаче, че съвместно управление с ГЕРБ, чийто лидер е Борисов е невъзможно. Оттеглянето на Борисов като лидер на създадената от него партия изглежда пък изглежда не по-малко невъзможно, въпреки че за това заговори президентът Росен Плевнелиев (2012 г. - 2017 г., издигнат от ГЕРБ), но малко по-късно самият Борисов отрече.

ГЕРБ е моето чедо. Как да се махна от децата? 

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Кирил Петков пък казва, че няма да преговаря не само с лидерите на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", но и с техните най-близки. С очакванията за смяна на лидера условията към Борисов и партията му не се изчерпват. "Демократична България" настояват още за това хората на ГЕРБ да нямат места в изпълнителната власт, да се доведе до край съдебната реформа (само започнала с формалното закриване на специализираното правосъдие - бел. авт.) и да се смени главния прокурор Иван Гешев.

(Не)възможностите на третия мандат

Ако президентът иска да заложи на шансове за съставяне на правителство с третия мандат, не би трябвало да го даде на ДПС или "Възраждане", тъй като и двете партии дадоха да се разбере, че смятат сегашния парламент за изчерпан, защото "къщата е такава, каквато е основата, а основата на това Народно събрание тръгна на липсата на диалог", по думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Следователно като възможни за третия мандат остават БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Досега президентът го е давал два пъти на социалистическата партия и според източник на "Дневник" от президентството това отново би било "най-държавническото поведение", защото БСП има следващата по големина парламентарна група след тези на "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС.

На този етап и в неофициални разговори представители на БСП не коментират ходовете на партията, ако получат третия мандат. В социалистическата партия по принцип решенията се взимат след срещи на националното ръководство, а последната такава даде мандат само за най-краткия хоризонт: че БСП би отишла на разговори за първия мандат, който ще получи "Продължаваме промяната".

От "Има такъв народ" обявиха, че ще опитат да съставят правителство, ако получат третия мандат. Каква подкрепа може да получи то е спорно, при положение че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" виждат възможна промяна на политическата картина след нови избори, а формациите в довчерашните коалиционни партньори винят партията на Слави Трифонов в задкулисие.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови