Нинова: Радев е част от свалянето на кабинета, сега бърза да влезе във властта 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува президента Румен Радев на няколко фронта, след като левицата върна третия мандат за съставяне на правителство. 

Тя заяви, че държавният глава е част от групата, която е свалила кабинета, а сега умишлено не удължава работата на Народното събрание, което трябва да избере председател на КЕВР и да избегне енергийна криза.     

"ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос. От това, което президентът каза днес, разбрахме, че вероятно няма да удължи работата на Народното събрание. Имаше критика от негова страна за хаос в енергетиката. 

Президентът не е спрял да атакува това правителство от ден №1. Не ни дадоха дори и 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство", заяви Корнелия Нинова пред "Дондуков" 2. 

Тя призова Радев да удължи работата на парламента, за да се реши казусът с председателя на КЕВР, породен от решението на Конституционния съд, че изборът на Станислав Тодоров е бил незаконен. 

"Нов председател не може да се избере за два дни и президентът много добре го знае. Очевидно, президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява. Върви се към връщане на Иван Иванов, което е спорно от конституционна гледна точка", каза тя относно бившия шеф на комисията. 

Неговото връщане мина в ресорната комисия в парламента вчера. Радев заяви по време на разговора с Нинова и Георги Свиленски днес, че правителството оставя на служебния кабинет тежко наследство в енергетиката. 

"Президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с кризата", отвърна му задочно лидерът на БСП.  Тя заяви, че Радев вероятно ще опита да измъкне социалисти зад гърба на БСП, за да ги вкара в служебния кабинет, и се разграничи от това, че левицата ще участва в правителството, назначено от президента. "Президентът не е поставил пред нас въпроса за наши участници в служебния кабинет. Очаквам, че ще действа като преди и ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, никой не се е обърнал към нас да дадем министри. Ако някой иска лично да вземе някого, това е негов избор", каза Нинова. 

"За 6 месеца 22 млрд. лева се инвестираха в млади хора, деца, майчинство, детски градини, ваучери за храна на работници, пенсии. Програмата в парламента, която поставихме, отразява в голяма степен нашите идейни и законодателни виждания за развитието на България. Бяхме социалният стълб на това правителство. Готови сме с летящ старт да започнем в следващия парламент", обяви Нинова и отправи критика за липсата на хартиени бюлетини, тъй като това носело "по-ниска избирателна активност". 

На въпрос дали БСП съжаляват, че издигнаха Радев, тя каза: "Не. Той дължи и двата си мандата – първия особено – на БСП. Гражданите да оценят неговата работа като президент".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови