Андрей Новаков: Гласувах против забраната на двигателите с вътрешно горене

Гласувах против пълната забрана за производство на двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Това заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, член на комисиите по транспорт и туризъм (TRAN) и регионално развитие (REGI).

Ако след 10-12 години се забрани производството на бензинови и дизелови автомобили, цените на електрическите ще бъде непосилна за голяма част от българските домакинства, допълни той.

Ето какво обясни Андрей Новаков:

Значителна част от мобилността в бъдеще ще принадлежи на електрическите автомобили, наред с това обаче вярвам в пазара и знам, че когато електроавтомобилите станат по-добри от тези с бензин и дизел, хората сами ще започнат да ги купуват.

В България има само две супер зарядни и над 3 млн. електроавтомобила. Това означава, че трябва да се развие инфраструктура за зареждане, цените на тези електрически автомобили да са поносими за всички клиенти и трябва да има решение какво да правим с батериите, които след 10-12 години ще трябва да се рециклират, а няма ясна процедура как ще се случва това. 

Още по-лошо – един пакет батерии за японска кола в България струва около 14 000 лв. Това ще бъде непосилно за значителна част от българските потребители.

Има и друго притеснение – толкова много електрически автомобили трябва да се зареждат от някъде. 

Ако нямаме източници на електричество от вятър или слънце, означава, че ще горим въглища или газ. И така вредните газове няма да излизат от ауспуха на автомобила, а на 100 км от комините на тецовете. Така че ни трябва цялостен подход, допълни Новаков.

Има вероятност да спомогна ЕНП да гласува за това да не се налага пълна забрана. Да има частична, но не и пълна забрана за бензинови и дизелови автомобили от 2035 г., което мисля, че е добре за България. 

Нека пазарът реши кое ще се наложи.

***

Андрей Гришев Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна партия от 2014 година. При встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията. Уикипедия

Дата на раждане: 7 юли 1988 г. (възраст 33 години), Пазарджик, България

ГЕРБ

Член на Европейския парламент от 2014 г.

Образование: Югозападен университет „Неофит Рилски“ (2014 г.)

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови