ЕС прокуратурата ще решава съдбата на пчеларска ферма Странджа

С пчеларска ферма Странджа вече се занимава Европейската прокуратура.

Това стана ясно два дни след като собствениците й - Димитър Станчев и Ралица Кунева обячиха, че затварят цялото си производство. Причината, която посочиха е – смазване на бизнеса им чрез натиск от страна на държавните институции – ДАНС, БАБХ, НАП, РЗИ и т.н.

Министерството на земеделието и храните отказа коментар за екофермата в Индже войвода с мотива, че случаят вече е от компетенциите на Европейската прокуратура. 

Това разкри кореспондентът на бТВ Лора Стаматис, а двамата фермери споделиха пред камерата, че не са били информирани за това. 

„Фабриката на Ралица и Димитър за производство на биопродукти от няколко дни е затворена. Потърсихме за коментар ДАНС и Министерството на земеделието и храните, към което са Държавен фонд „Земеделие“ и БАБХ. От Държавна агенция „Национална сигурност“ отговориха, че материалите от извършената проверка са предадени на компетентната прокуратура и по случая е образувана прокурорска проверка“, разказа Стаматис. 

„Не сме информирани, че вече сме дадени на европейската прокуратура. Нямаме никакви резултати от проверките на тези институции. Единствено получихме констативни протоколи от разплащателната агенция към ДФ „Земеделие“. Подали сме възражения и сега научаваме от вас, че случаят е даден на европейската прокуратура“, заяви Кунева. 

„Нямаме нищо против това институциите да дойдат и да ни проверят. Притеснението ни е свързано с това, че проверките са провокирани от ДАНС – Бургас“, каза пък съпругът й. 

Хората познават Ралица и Димитър заради това, че помагат за облагородяването на село Индже войвода, за развиване на фолклорната група, участват и в много благотворителни инициативи, изтъкна Лора Стаматис. 

„Не ни изненада проверката на НАП, на Българската агенция за безопасност на храните. Това са стандартни неща, но каква работа има ДАНС? Аз заплаха за националната сигурност ли съм“, пита Димитър Станчев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови