Протест в подкрепа на пчеларска ферма Странджа

С протест и хоро пред ОД на МВР в Бургас над 100 души подкрепиха Димитър Станчев и Ралица Кунева, собственици на пчеларска ферма Странджа.

Недоволството бе породено от непрекъснатите проверки на производството в странджанското село Индже войвода, които според тях са тенденциозни и целят да се унищожи бизнеса им. Протестат се организира в социалните мрежи, след като стотици хора коментираха възмутени държавния натиск срещу семейството.

Младите фермери бяха посрещнати с аплодисменти пред сградата на МВР Бургас, където се намира и бургаското подразделение на ДАНС.

През 2021 г. Димитър Станчев е обявен за най-добър "Млад фермер" на Европа. В края на миналата година обаче, след поредната проверка, разпоредена от ДАНС,  Димитър и Ралица обявиха, че закриват фермата си за мед и заедно с четирите си деца обмислят да емигрират от България.

"Защо ДАНС ни проверява? С какво ние застрашихме националната сигурност. До момента не са ни казали какво е нередно. Дори не се представиха", каза Димитър Станчев.

Фермерът твърди, че до момента няма конкретно обвинение срещу него, а от ДАНС посочват, че по случая е образувана прокурорска проверка.

"Черно на бяло нищо не сме получили, единствено шест контролни листа от разплащателна агенция. За четири от тях сме подали възражения, защото имаме това право", коментира още Димитър.

След като видя огромната подкрепа, фермерското семейство заяви, че ще продължи да развива бизнеса си и ще си търси правата.

Нямаме желание да съдим държавата, защото държавата това сме ние. Ако стигнем до там и ако спечелим, всичко ще дарим", заяви Ралица Кунева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови