Асен Василев: Служебната власт разпъва чадър, големи фирми не плащат ДДС

Бившият финансов министър Асен Василев обвини пред Би Ти Ви служебния кабинет, че разпъва чадър над големи фирми, тъй като е събрало много по-малък ДДС, отколкото преди година. По негови изчисления в държавния бюджет е трябвало да постъпят 400 млн. лева повече спрямо събраното от началото на годината.

"Приходите от ДДС са със 100 млн. лева по-малко от събраните по това време миналата година, а трябваше да са 300 млн. повече. Всичко това отговаря едно към едно на случващото се в министерството, когато влязох в него - едни чадъри на едни големи фирми, които не внасят ДДС. Служебният кабинет се държи като такъв на ГЕРБ, тъй като не събира ДДС", каза Василев.

Той добави, че не е нормално при 16% инфлация и 4% ръст на икономиката да се събира по-малко данък. Даде за пример данъка на физическите лица, който, по думите му, не може да се прикрива. Според него са събрани с 23% повече, а в същото време фирмите внесли 10% по-малко данък от миналата година. Василев обаче не посочи имена на конкретни фирми.

Коментарът на съпредседателя на "Продължаваме промяната" дойде малко след брифинга на служебния финансов министър Росица Велкова. На него тя обяви, че ще бъде предложено намалената ставка на ДДС за някои стоки заради пандемията да се върне към общата от 20%. Облекчената ставка се предлага да остане за хляба, брашното, бебешките храни и на книгите. Велкова потвърди и за доклад на ведомството, който беше интерпретиран от някои медии като предупреждение, че страната е пред фалит. Нещо, което служебният финансов министър отрече.

Асен Василев обвини служебния кабинет и в това, че три седмици преди изборите се опитва да уплаши хората, като по този начин ги подготвя за по-високи данъци. Според него подобни действия на назначеното от президента Румен Радев правителство е забелязал и преди изборите на 2 октомври м.г. Той припомни думите на говорителя на служебния кабинет Антон Кутев, който заяви, че предстои много тежка зима, в която хора ще умират от студ и глад.

"Целта е да се изплашат хората и да им се каже, че най-доброто за България е стабилна бедност. Когато парите отидат в увеличени заплати и пенсии, както ние направихме при нашето управление, не могат да бъдат откраднати. Ако искате да откраднете няколко милиарда от бюджета, трябва да кажете, че всичко е много зле.

Асен Василев обясни още, че покачването на производствените разходи са в основата на по-скъпите цени на хранителните продукти. По думите му България внася много месо, плодове и зеленчуци, както и яйца и млечни продукти и заради това има такава инфлация. Начисляването на транспортни разходи водело и до по-скъпите цени на вносните продукти. Според него само със собствено производство страната може да свали цените.

"Най-добрата защита при тази инфлация е доходите да растат. Цените при нас ще бъдат европейски, трябва и доходите да са такива. Няма как да сме в Европа и да очакваме цените и доходите ни да са ниски", каза още Василев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови