Велчев: Таванът на цените не работи

Думите на Росица Велкова наистина отразяват реалното състояние, но предупреждението, което тя прави за евентуална криза, се отнася за перспектива от четири години напред и то при условие, че бюджетната политика продължи, както досега. 

Това е ако продължим да имаме поредица от НС и никой не поема отговорност. Това каза бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Ако не се очертае управляващо мнозинство след предстоящите избори, Велчев не е далеч от това да препоръча на МС да не внася бюджет за тази година.

"Рисковете, които можеха да се появят преди закриването на парламента, ще са налице и сега, т.е. партиите да започнат да се надпреварват в даването на подаръци. Тогава и прогнозите на черните сценарии, описани от финансовия министър, може се окажат не толкова черни, колкото реалността", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър отбеляза, че в пазарна икономика с непазарни мерки не могат да се постигнат резултати и даде за пример Унгария.

"Въведоха таван на много цени, които веднага изчезнаха от пазара. И ние този мач сме го играли през 90-а година, когато се редяхме за кисело мляко в 04:00 ч. сутринта. По-трайните стоки се купуваха с купони. Таван на надценката е мижава мярка, която няма да довед

Категорично няма да има полза от данък "свръхпечалба" и дори подобна мярка е вредна, посочи той.  "Най-досетливите фирми ще могат лесно да избегнат плащането на този данък,  обясни той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови