Денков: Въоръжаваме бреговата охрана с ракети 

  

Русия се опитва да направи Черно море руско езеро

България е започнала да оборудва с ракети бреговата охрана, като целта е „никой да не смее да доближи черноморските градове“ на страната, съобщи премиерът Николай Денков в четвъртък, 7 септември, докато отговаряше на въпроси на граждани, зададени му от потребители във „Фейсбук“.

Българският премиер обяви, че страната ни трябва да развие военноморските си сили, за да може те да са достатъчно подготвени да защитават държавата, информира Евроактив България.

„В момента не виждаме пряка заплаха за българските пристанища, но на сила се отговаря със сила. Затова сме започнали да купуваме ракети за бреговата охрана, за да не смее никой да доближава черноморските ни градове“, каза Денков.

В този контекст той припомни атаката на Руската империя срещу Варна през 1915 година.

„Подаден е сигнал в НАТО, че Русия се опитва да направи Черно море – руско езеро, единственият начин да се противопоставим е, че на сила се отговаря със сила. Преди много, много години Варна е обстрелвана от Русия по Черно море. Не трябва да го позволяваме“, каза Денков.

Артилерийската атаката от руския флот срещу най-големия български черноморски град се случва на 14 октомвври 1915 година, когато варненци са излезли по улиците да честват един от християнския празник – Петковден. Обстреляни са само цивилни обекти, като загиват девет души, а 38 са ранени. На 13 декември 1916 година по време на друг празник (Андреевден) е обстрелян и Балчик.

Денков допълни, че националният интерес на България е фронтовата линия и агресорът в лицето на Русия да бъдат възможно най-далеч от границите на страната. С този аргумент той обясни българската подкрепа за Украйна.

„Руски политици многократно казаха, че след Украйна следват балтийски републики и Молдова. Крайно време е българските граждани да си отворят очите, че има един агресор, който иска да си върне имперското влияние“, каза Денков.

Българските военноморски сили разполагат в момента с три фрегати, стражеви кораб, три корвети и множество миночистачи.

През 2025 и 2026 година българските военноморски сили трябва да получат два нови патрулни кораба “Храбри“ и “Смели“, които в момента са строят в българската корабостроителница МТГ “Делфин“. Спорадично се споделят публично и намерения за покупка на две употребявани подводници от партньорски държави в НАТО, но засега няма яснота по този въпрос.

На 22 август украинският президент Володимир Зеленски постави пред премиера Николай Денков „въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността“ в Черно море заради агресивното поведение на Русия.

По-рано българският военен министър Тодор Тагарев обяви, че не може да се изключи варианта за избухване на военноморски конфлитк в Черно море заради агресивното поведение на Русия..

Кремъл използва кораби от военноморските си сили, за да предотврати износа на зърно от Украйна. През август руски военен кораб откри предупредителен огън, за да спре плаващ под флага на Палау кораб за сухи товари в Черно море.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови