Радев: Черно море вече е военна зона

Президентът Румен Радев заяви, че Черно море вече е военна зона. Повод за констатацията му стана откритият в началото на седмицата дрон край Тюленово, към който имаше прикачена мина.

Устройството беше унищожено с контролиран взрив от военни експерти и не се стигна до по-сериозен инцидент, съобщава "Дневник".

"Черно море вече е военна зона. Свалят се дронове, плуват мини, спират се търговски кораби, потапят се военни кораби. Ако не вземем мерки и не разберем, че трябва час по-скоро да сложим край на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас", каза Радев в Ню Йорк, където днес ще произнесе реч в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

След унищожаването на дрона министърът на отбраната Тодор Тагарев беше изслушан на специално заседание на ресорната парламентарна комисия. На него той уточни, че едва ли ще може да се установи откъде е дошъл апаратът - дали от украинска или руска страна.

Президентът проведе двустранна среща в Ню Йорк с австрийския си колега Александър Ван дер Белен. На нея се е разбрало, че Австрия няма намерение да променя позицията си да не допуска България в Шенген.

"Окуражавам премиера Николай Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро. Може да покани и премиера Нехамер, за да бъде чут нашият глас много повече и много по-силно. Но въпросът не е само в контактите на високо политическо ниво. Трябва да се работи с икономическите фактори в Австрия, с академичните среди, медиите, обществени организации", каза още Радев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови