Добрев: Ако се вземат 70% от свърхпечалбата на Лукойл горивата ще паднат със 73 ст.

Съдът в Люксембург е отменил глоба срещу България за 77 млн. евро, заради нарушаване на правилата за конкуренцията на пазара на газ в периода 2010-2015 г.

Това съобщи председателят на комисията по енергетика в Народното събрание и бивш енергиен министър Делян Добрев в студиото на "Брюксел 1".

Той коментира какво ще стане с цената на тока, ако ветото на президента бъде отменено в НС. По думите му през следващите 2,5 години няма да има никаква разлика.

"Тази либерализация за потребителите е от 1 януари 2026 г. А на пазара на евро е от 1 юли 2024 г., но не касае регулираните цени, каквито ще има до края на 2025 г. Цената пада, защото има все повече инвестиции във ВЕИ, събота и неделя, когато е хубаво времето цената е 0 лв. Тенденцията е цената да се нормализира, плавно да спада следващите години, заради по-големият обем на ВЕИ-тата. Не би трябвало да има хипотеза някой да остане без ток, ако има такъв риск, той е в групата енергийно бедните и той трябва да бъде подпомогнат", уточни Добрев.

Изчисленията му показват също, че свръхпечалбата на "Лукойл" от началото на войната в Украйна е над 3 млрд. евро, от които до българският клиент по бензиностанциите не е стигнало нищо.

"В същото време държавата с дерогацията издейства по-евтин руски петрол. Разминаването в данните се получава, тъй като във всяка една фирма счетоводителят може да напише има ли или не печалба - амортизации, загуби за минали периоди, за да бъде свита една печалба законно", каза Добрев.

Гостът посочи пред Bulgaria ON AIR, че ако се вземат 70% от свърхпечалбата, която държавата е издействала на "Лукойл", това ще позволи да се компенсира всеки литър гориво със 73 ст.

"Този закон е в сила от януари месец. Две правителства работят в полза на "Лукойл". Затова казах, че са на хранилка към "Лукойл", да ме съдят за думите ми", заяви още бившият енергиен министър.

Според него таксата пренос за руски газ, която беше въведена, противоречи на законите на ЕК.

"Според мен се прави, защото приходната част в бюджета не излиза. Ние ще съберем с 2 млрд. евро по-малко от предвиденото. Затова финансовият министър заложи 3 млрд. евро кух приход, който ние няма да получим. Като се заложи тоз кух приход, инфлацията пак ще стане 6%, което ще ни спъне за Еврозоната", каза Делян Добрев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови