Асен Василев: Лукойл ще плати 400 млн. лева

Пенсионерите обаче няма да имат коледни надбавки. До края на годината "Лукойл" трябва да плати над 400 млн. лева данък за тази година.

Данък печалба за компанията е 60 процента, освен всичко друго, което плащат. "Газпром“ още не е реагирал на решението на правителството в София да събира допълнителната такса от 20 лева на мегаватчас и дали ще я плаща, ще стане ясно на 14 ноември.

Това разкри в "Още от деня" по БНТ финансовият министър Асен Василев.

Министерството на финансите работи по няколко варианта на бюджет за 2024 година. През първата половина на ноември ще бъдат приети данъчните закони и към 15 ноември проектобюджетът ще бъде представен за обществено обсъждане. Ще държим той да е с 3 процента дефицит към БВП на начислена основа, а на касова основа - 2,5 на сто, както ще е и тази година, каза в студиото на БНТ министърът на финансите.

Бюджетът за 2024 г. ще се прави при прогнозен БВП от 205 млрд. лева, инфлация под 5 процента (по-близо до 4 на сто) и ръст на доходите между 10 и 15 процента, уточни Асен Василев.

През 2024 г. оставаме с текущите данъчни ставки, някъде ще има затягане на събирането на данъци, каза финансовият министър.

Към момента събирането върви много добре. Събрали сме 16 процента повече от миналата година Данните за ДДС се подобряват и сега дефицитът по КФП е 0,8 на сто на сто, като до края на годината дефицитът ще е малко под 2,5 процента.

Очакваме нивото на държавен дълг към БВП да падне до края на година и догодина да е в рамките на 22-23 процента от БВП.

Василев заяви, че се залагат рекордни капиталови инвестиции от 11 млрд. лева.

„Трудът трябва да бъде заплатен добре, а фирмите да бъдат подпомогнати и да станат по-производителни. Така ще станем по-богати.

Шенген и еврозоната ще са от много голяма полза за бизнеса. Работим изключително активно. Чухме „не“ , но не конкретно за България

Българите разбраха, че няма нищо страшно с приемането на еврото. Лихвите ще паднат. Цените ще останат такива каквито са в момента. Банките се подготвят, държавната администрация също се подготвя активно“, добави съпредседателят на "Продължаваме промяната".

"Това правителство съществува, за да свърши няколко основни неща за България. Всеки един ден, всеки един час е битка. Нищо не върви по мед и масло. Заслужава си да работи, докато правителството произвежда резултати. Кабинетът съществува, защото има цели, които са по-важни от тяснопартийните такива. Не знам дали господин Борисов го осъзнава", завърши Василев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови