България в момента - тенджера под налагяне

Тенджера под налагяне, а не вулкан - промяната отдолу не води до промяна отгоре, за да се отпуши и освободи напрежението. Така в студиото на Нова телевизия определи политическата ситуация в момента в страната социологът Андрей Райчев.

До края на войната в Украйна няма да има промяна, тъй като според Райчев, външни сили в лицето на "нашите съюзници и партньори" крепят стабилно правителство у нас, разглеждайки ни като прифронтова държава.

Бойко Борисов ще продължи да стои и да си чака, най-вероятно моментът на ротацията, като през това време ПП/ДБ ще продължат да носят голямата отговорност и да търпят щети.

Андрей Райчев коментира и подробно "загубата" на "Възраждане", които не са се адаптирали към новата ситуация и с неподкрепата на Ваня Григорова са направи къс тактически ход, а не дълъг стратегически. Припознавайки Григорова като пряк конкурент, са загубили в тезата на Райчев. Реално партията на Костадин Костадинов на последните избори отбелязва спад и той губи в стратегията си на всеки избори стъпка нагоре и така постепенно стигане до властта. "Възраждане" навсякъде игра партийно на тези избори, не направи мажоритарна кампания, а това на местни избори не работи.

За победния рейд на Ваня Григорова Андрей Райчев коментира, че тя е постигнала целите си, дори много повече от очакванията си и от очакванията на екипа си. Социологът предполага, че нов проект в ляво вече ще се появи категорично, което поставя БСП в нова ситуация. 

Ще има промяна в ролите, очаква Райчев, като припомни, че до този момент винаги БСП е била тази, което приобщава по-малките и отцепилите си леви формации. Сега обаче е друго - Андрей Райчев открои новото в запушеното от Корнелия Нинова ляво пространство. 

Въпреки това БСП бележи значителен успех на тези избори, макар че от резултатите се вижда, че доверието в БСП по места е по-голямо, отколкото към националното ръководство. В червената партия обаче също предстоят промени и то доста скоро - през пролетта на следващата година предстоят избори и там.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови