Тоталният комуникационен провал на Министерството на туризма

Темата с издаването на туристически визи винаги е била важна за българския туризъм, защото само с една стъпка – опростяване на правилата за кандидатстване, съкращаване на срокове и цялостна дигитализация на процеса – можем да променим изцяло посоката, в която ще се развива секторът.

Ето защо разпространената до всички медии в понеделник вечер информация от Министерството на туризма, че „се планира цялостно дигитализиране на процедурите по кандидатстване на български визи до 2025 г.“ беше важен сигнал за това, че е започнала работа по решаването на един от ключовите казуси.

И е знак, че ведомството, управлявано от Зарица Динкова, най-накрая започва активна работа в подкрепа на сектора. Обвиненията в бездействие и некомпетентност от страна на бранша, и персонално към нея, валят още от деня на нейното назначаване на поста.

„Министерството на туризма е част от междуведомствена група, създадена с цел да бъде постигнато опростяване на текущите процедури и съкращаване на сроковете за издаване на туристически визи. Планира се цялостно дигитализиране до 2025 г. Това заяви министър Динкова по време на среща с турския министър на културата и туризма Мехмет Ерсой в Лондон“, цитирана в прессъобщение на ведомството.

В същото време обаче, по-надолу в текста се говори само за подобряване на връзките между България и Турция. Осен това е цитиран турският министър на туризма, който казва, че „облекчаването на пътуването между двете държави значително ще повиши броя на турските туристи“.

Затова от Economic.bg решихме все пак да потърсим Министерството на туризма за допълнителни уточнения и отговор на въпроса: Дигитализацията на визите за всички чуждестранни туристи ли ще бъде или само за турските?

След продължили двучасови консултации между различните експерти във ведомството, така и не получихме отговор на зададения от нас въпрос, а просто ни препратиха към Министерство на външните работи, където по-добре можели да отговорят.

Изпратихме официален имейл със запитване и до външно министерство, откъдето близо два дни няма отговор.

Economic.bg

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови