Арх. Милков: „Богориди“ е станала „Капалъ чарши“

Улица „Богориди“ в Бургас се превръща в една „Капалъ чарши“.

Това заяви пред журналисти председателят на Камарата на архитектите в България /КАБ/ арх. Владимир Милков.

Той участва кръгла маса на тема „Опазване на културното наследство в историческия център на Бургас – проблеми и възможни решения“. Срещата бе проведена снощи в Морско казино в Бургас.

„За съжаление някъде около една трета от старите сгради – паметници на културата са отпаднали, иначе са разрушени. На тяхно място са построени нови жилищни сгради, които нямат отношение към характера на тази среда, към типа на застрояване, което е двуетажно, сключено. Тези нови сгради стоят доста нагло, арогантно, претендират. Изобщо духът на стария град си отива“, коментира арх. Владимир Милков. 

„Особено улица „Богориди“, която имаше един такъв средиземноморски привкус – основните сгради по нея са създадени от един италиански архитект – Рикардо Тоскани. Изчезнаха чугунените огради, летия чугун. Изчезнаха кованите огради и врати. Изчезнаха надвисналите смокини и глициниите. Постепенно „Богориди“ се превръща в една "Капалъ чарши" и ставаме един чисто ориенталски град. Затвориха хубавите дворове с едни павильони, какво ли не се продава там. И на всичкото отгоре това става със съгласието на Националния институт за архитектурно наследство.“

При КАБ са били получени множество граждански сигнали, съобщи арх. Милков и даде пример:

„Последно чашата преля с една много характерна къща – мисля, че беше на улица „Славянска“ с един двоен вход, с една колонка по средата – тя била е, извадена е някога от списъка на Паметниците – мисля, че 2009 година.

И естествено мечтата на всички тези собственици, но те са прави за себе си, е да я продадат или да извикат един предприемач, който да направи 4/5-етажна сграда и да ги обезщети с един или два апартамента. Тук не е вината на гражданите, а на държавата.“

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови