Ще има ли разпад в ПП-ДБ?

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов играе по един и същи начин

– предлага екип от преговарящи и те са в малко по-ограничен състав, като разбирането, че или ГЕРБ има водеща роля, или отиваме на нови избори, е един лек ултиматум. 

Борисов би трябвало да е по-иновативен в подхода си и да предложи 5-10 теми, приоритети, дейности, по които да започнат преговори за съставянето на правителство, коментира доц. Киселова в студиото на bTV.  

ГЕРБ са в по-изгодна позиция за кабинет 

Според нея макар и да загубиха един мандат, ГЕРБ са в много по-изгодна позиция за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. 

„Много е възможно да не се стигне до философска дилема затова да се търси легитимност, а да се стигне до разбиване на парламентарна група. Ако видим какви процеси текат в ПП-ДБ, аз не изключвам да има вътре разпад на три части. Това е възможно да доведе гласове, които да стигнат до 121 гласа подкрепа за правителство“, изтъкна Киселова. 

ПП-ДБ подходиха аматьорски в политиката 

Тя е на мнение, че ПП-ДБ са подходили доста аматьорски в политиката и за ротацията, като са си мислили, че са много по-умни и хитри от опонентите си. „Сега Борисов ще дели със себе си и най-много с Пеевски. 

Много трудно и почти никога избирателите няма да се върнат към ПП-ДБ“, добави доц. Киселова.  

Няма да има скоро нови избори 

Според доц. Киселова скоро няма да има нови избори, защото моделът ГЕРБ-ДПС си стъпва на здрава основа. 

Политологът Петър Чолаков отбеляза, че ГЕРБ и ДПС могат да направят правителство с малко подкрепа. Това правителство обаче трябва да има легитимност, защото Борисов се превръща в заложник на Пеевски. Всичко това ще работи за ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“. 

Третата партия в една коалиция с ГЕРБ и ДПС ще бъде в ролята на измамената камила – ще влязат в ролята на ПП-ДБ. Ако се подлъжат от ИТН, избирателите не са глупави и ще го видят, коментира Чолаков. 

Трета партия в коалицията - измамената камила 

Той добави, че преговорният екип на ГЕРБ е „решава Бойко Борисов“. Стратегията на Бойко Борисов е да разцепи някоя парламентарна група – под неговата мишена е тази на ПП-ДБ. Проблемът на ПП-ДБ е, че електорално са се свили, а Бойко Борисов е доказал се майстор в разцепването на парламентарни групи, отбеляза Чолаков. 

Пълна реставрация на модела ГЕРБ-ДПС 

Той смята, че ГЕРБ-СДС и ДПС могат да продължат да си управляват и през статута на служебното правителство. 

„Наблюдава се пълна реставрация на модела ГЕРБ-ДПС с помощта на ПП-ДБ“, разкритикува Чолаков. Той не очаква засега президентът Румен Радев да излезе на политическата сцена със свой политически проект. 

Борисов търси ролята на благия мъдрец 

Бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски заяви, че не разбира от експертни правителства, но досега не е вижда министър да е експерт или политик да е експерт. 

След като Борисов 15 години е в активната политика и какво е искал да каже той, Севлиевски не се заема да даде отговор на задачата. Той обаче вижда, че Борисов се опитва да бъде лидер на повече хора и лидер на хората, които са извън ГЕРБ. Избирателите натискат политиците да направят сговор, така че да е добре за републиката. 

Хората виждат „Величие“ като пародия на българската политическа система, коментира Севлиевски. Според него Борисов търси нова роля в политиката – на благ мъдрец. „Ако запази тази линия на поведение, ще се види друг Борисов, различен от предизборната кампания“, посочи Мирослав Севлиевски.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови