Интерактивно пътуване във времето в Музея за история на полските евреи Полин

Музей за история на полските евреи „Полин“ във Варшава предоставя истинско пътуване във времето назад по атрактивен начин.

Във вълшебен интерактивен свят се потопиха петима призьори на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Йоана Стоянова, Ясен Янев и Симеон Добрев от Бургас, Кристиян Джамалов от София и Полина Динчева от Плевен преди броени дни посетиха емблематични места във Варшава и Краков, свързани с историята на Холокоста по покана на Полския институт към посолството на Република Полша у нас.  

Елжбета Граб и Катажина Янковска, които развеждат българчетата в музея показаха една друга история на еврейския народ, който е съществувал много преди Холокоста, като разбиват и стереотипите за него.

Ето какво разказаха младите екскурзоводки пред meduzata.com:

„Преди всичко показваме хилядолетната история на евреите в Полша.

Холокостът е много важна тема, разбра се, но животът на евреите в Полша е започнал много, много по-преди. За нас е много важно да покажем с какво са допринесли евреите към полската култура.

Не можем да разделим историята – на Полша и на евреите, тъй като тя е обща. Тук, на това място, където се намираме, всеки трети жител на този квартал е бил с еврейски произход.

Холокостът и комунизмът допринесоха да празнина в тази обща история. Понеже сме загубили не само 3 млн. еврейски съграждани, но и с тях цялата култура – списания, филми, музика.

Младите хора, които идват тук в музея разбират, че писателят Юлиан Тувим, когото познават от стихотворенията, които учат в училище, че е роден в семейство на полски евреи.

Учим децата как да живеем в това разнообразно общество. Младите хора, които идват при нас, участващи в работилници или разглеждащи изложението, научават нещо повече за евреите, не само свързаното с Хорокоста.

Освен полски ученици, най-често от Германия има групи младежи, както и участници в международни проекти.

Развиваме специална образователна програма, която включва не само разглеждане на музея. Показваме част от изложбата, избрани фрагменти, стимулираме диалога и интереса на учениците, караме ги да извършат определени неща, да попълнят занимателни тестове и др. Всеки ден приемаме по 5 училищни групи от по 30 деца преди обяд и по 4 групи след обяд. Предлагаме и онлайн работилници, които пред последната година са над 10 дневно“.

***

Muzeum Historii Żydów Polskich Polin

Музеят за история на полските евреи „Полин“ е в модерна сграда, построена през 2013 г., проектирана от финландски архитекти. Комплексът отваря врати през април 2013 г., а постоянната експозиция е открита през октомври 2014 г.

Музеят за история на полските евреи възниква по инициатива на Еврейския исторически институт в Полша и е една от първите културни институции в страната, създадена въз основа на публично-частно партньорство.

Сградата на новия музей се издига в центъра на някогашния еврейски квартал на Варшава, наричан Северен. Тази част на града от ноември 1940 г. чак до края на съществуването на Варшавското гето, се намира в границите на затворен квартал. В сградата на някогашната казарма тогава се помещава седалището на еврейската полиция.

Комплексът има четири надземни нива и две подземни. Височината му е 21 метра. Общата площ на сградата възлиза на 18,3 хил. кв. м.

В подземието на сградата се намира постоянната експозиция „1000 години история на полските евреи“, посветена на историята на полските евреи от Средновековието до наши дни. На партера и първия етаж се намират: аудитория с 480 места, зали за временни изложби, образователен център, информационен център, кът за деца, музеен магазин, музеен ресторант, който предлага ястия от еврейската кухня.

Създадена е интерактивна експозиция, състояща се от осем тематични галерии, представящи хронологично 1000-годишната история на полските евреи на фона на най-важните събития от полската история.

Постоянната изложба показва, че историята на полските евреи е съставна част от историята на Полша, а историята на еврейския народ не би била пълна без представянето на събитията, които се разиграват на полската земя. Изложбата не се съсредоточава само върху разказа за Холокоста, а по-скоро представя приноса на евреите в развитието на полската култура, наука и икономика.

Идеята на варшавския комплекс е да бъде „музей за живота“ – да покаже на посетителите как са живеели и какво са правили евреите в Полша.

Изложбата съдържа над 170 оригинални предмета и 200 реплики, модели и факсимилета, също така аудио записи, снимки, филми и компютърни анимации.

***

Музеят „Полин” подкрепя Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф”. 

Благодарение на дългогодишното сътрудничество няколко десетки полски ученици писаха литературни творби за конкурса, най-добрите от тях бяха номинирани и наградени.  

Елжбета Граб и Катажина Янковска подкрепят инициативата на „Алеф”, а през последните години се включват със своите специално разработени ученически работилници в Международния младежки фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” в Бургас, присъстват и на церемонията по награждаването на победителите в литературния конкурс.

Текст и снимки: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови