Българчета вървяха по стъпките на Шиндлер - индустриалецът, спасил 1200 евреи

Точно преди 25 години, на 17 октомври 1999 г., на един таван в Хилдесхайм, Германия, е открит оригиналът на Списъка на Шиндлер, съдържащ имената на 1200 евреи, които немският предприемач успява да спаси. 

Шест години преди това Стивън Спилбърг вече е направил едноименната холивудска суперпродукция.

До автентичната история във фабриката Емалия на Оскар Шиндлер в Краков се докоснаха петима призьори на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Йоана Стоянова и Симеон Добрев от Бургас, Ясен Янев и Кристиян Джамалов от София и Полина Динчева от Плевен посетиха емблематични места във Варшава и Краков, свързани с историята на Холокоста по покана на Полския институт към посолството на Република Полша у нас.  

Във фабриката Емалия те бяха посрещнати от изследователя на живота на немския индустриалец – Бартоломей, който ги преведе в интерактивните помещения и им разказа увлекателно интересни автентични случки от онова време.

От своя страна младежите го запознаха с историята на литературния конкурс на „Алеф” и спасяването на българските евреи. Представи ги младият автор Симеон Добрев, който подари на музея сборник с наградени ученически разкази.

Оскар Шиндлер е германски индустриалец и член на Националсоциалистическата партия, роден в Чехия. Той иска бързо да забогатее, възползвайки се от войната. 

Опортюнист, търсещ печалба, Шиндлер постепенно променя себе си, правейки всичко възможно, за да спаси живота на своите работници. Купува фабриката за емайлирани кухненски съдове и уреди в Краков, която в своя пик през 1944 г. наема 1750 работници, от които над 1000 евреи.

Списъкът на Шиндлер е изготвен през 1944 г. и служи, за да защити евреи работници, дошли във фабриката му от концентрационния лагер „Плашов“. Индустриалецът харчи почти цялото си състояние за подкупи, които раздава, за да може да защити своите работници и през 1963 г. е удостоен от израелското правителство със званието „Праведник на света“.

Неговите връзки успяват да защитят работниците му от депортация и смърт в лагерите на смъртта, включвайки ги в списъка на персонал, извършващ необходими на германската армия дейности. 

Оскар Шиндлер е починал през 1974 г. на 66-годишна възраст, напълно забравен в Германия. Личността му е извадена от забвение от австралийския писател Томас Кенили и най-вече от американския кинорежисьор Стивън Спилбърг, който го направи световноизвестен с шедьовъра от 1993 г. „Списъкът на Шиндлер“, спечелил седем награди „Оскар“. 

Текст и снимки: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови