Пуснаха банковия обирджия от Айтос вкъщи

Окръжен съд Бургас пусна банковия обирджия Христо Колев от следствения арест и го прати вкъщи.

Той е разследван по обвинение за това, че на 19 май т.г. в Айтос, от клон на банка „Уникредит Булбанк“ АД, на улица Станционна, със съучастник е ограбил 55 293 лева.

При извършването на грабежа двамата мъже са били въоръжени с огнестрелно оръжие и Христов е заплашил живота на хората, намиращи се в банката, като е стрелял.

Днес Колев и защитниците му за втори път поискаха мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека – подписка, парична гаранция или домашен арест. Аргументите им за това са, че не съществува опасност Колев да се укрие или да извърши престъпление. Според тях по делото липсват доказателства, които да потвърждават тезата на прокуратурата за виновност на Колев като извършител на обира. Действително първоначално Колев е направил самопризнания, които дал след употреба на наркотици и под натиск, но обоснованото предположение за авторство на деянието не може да се изгради само въз основа на тях. Те посочиха, че четирима свидетели са дали показания, които потвърждават алибито, дадено от Колев пред съда, че в деня на грабежа той е бил в къщата на родителите си. 

Самият Колев заяви, че не е извършвал престъпления в живота си. „Кой не би си признал, ако е бил бит“ каза той в съда и помоли за по-лека мярка за неотклонение.

Прокурорът се противопостави на искането, като посочи, че в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, обосноваващи предположението, че именно обвиняемият е автор на деянието. Обвинителят счита, че съществува реална опасност Колев да се укрие с цел да осуети наказателното преследване.

Окръжен съд Бургас измени мярката за неотклонение в домашен арест.

По досъдебното производство са били събрани допълнителни доказателства, чрез свидетелските показания, сочещи, че по времето, когато е било извършено деянието - около 12.20 часа на 19 май 2015 г., Колев се е намирал в дома си в с. Константиново, област Варна. В случая показанията на свидетели кореспондират с данните от справка за абонати на VIVACOM за телефон, водещ се на името и ползван от обвиняемия, от които се установява, че на 19май в 12:47 часа е регистриран един проведен разговор от телефона му, като обслужващата клетка е в с. Константиново. Така събраните в хода на разследването допълнителни доказателства по мнение на съда разколебават обоснованото подозрение за авторството на инкриминираното деяние от страна на Колев.

Същевременно трябва да се отчете значението и на друг важен фактор – изминалото време на задържането. В практиката на Европейския съд по правата на човека е формулирано принципното положение, че опасността от укриване обективно намалява при продължително задържане. В конкретния казус задържането на обвиняемия към момента е пет месеца.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови