Откриват автогара "Юг" в Бургас до Коледа

Бързата автобусна линия ще преминава през автогарата  и ще прави връзка с линиите, които обслужват направленията на юг от Бургас

До Коледните празници предстои официалното откриване на Автогара "Юг" в Бургас, съобщи Руска Бояджиева, ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт” и директор „Европейски политики и програми” в община Бургас, цитирана от Фокус.

Обектът вече почти е готов, остават дейности за благоустрояването на околното пространство. Сграда е напълно готова и в момента се обзавежда и оборудва.

В модерната постройка има чакалня за пътниците и съответните обслужващи помещения- диспечерни помещения, такива за багаж, информационен център, включително и място, обособено за майки с деца, малко кафене. Към самата автогара са оформени и шест места за тръгване на автобусите, както и прилежащ паркинг, който позволява изчакване и почивка на автобусите. В района са изградени и две платформи със спиркови заслони, които ще обслужват Бързата автобусна линия.

"Това, което се предвижда като трасе на Бързата автобусна линия, е тя да преминава през автогарата, като по този начин прави връзка с автобусните линии, които обслужват направленията на юг от Бургас и които също ще спират на Автогара „Юг”, както прави връзка и с пристигащите пътници н ж.п. гара-Бургас т.е. това е място на истинска интермодалност , което се оформя в града.

Голямото предизвикателство беше, че автогарата се разполага традиционно на едно място, което е изключително наситено със сгради с различни функции. Още повече, че тези сгради са и паметници на архитектурата, така че предизвикателствата бяха и към самия дизайн на сградата и на прилежащото пространство да бъде достатъчно модерна, за да отговаря на съвременните изисквания на транспортното обслужване и в същото време да не доминира над двете красиви сгради, които я обграждат това са ж.п.гара-Бургас и тази на Митница-Бургас", каза Бояджиева.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови