Зограф Стоян Христов подреди благотворителна изложба в Клуба на моряка

„Присърце ми е руската иконопис. При гръцката има мрачност, тя е за монашеството, сподвижничеството и манастирите.

Тя няма тържествеността и светлината на руската“, заяви за burgasdream.com зограф Стоян Христов. Иконописецът днес в 18 ч откри благотворителна изложба  в Клуба на моряка в Бургас.

Експозицията е на икони на Св. Николай Чудотворец и светци, които покровителстват морето, рибарите и моряците. Посветена е на празника на Бургас - Никулден.

Инициативата е на Съюза на моряците ветерани - Бургас, Клуб на моряка и задруга "Зографите" на онкоболни от града, с ръководител зограф Стоян Христов.

Средствата от продажбата на иконите, включени в изложбата, ще се използват за закупуване на медикаменти на раковоболни от града.

Изложбата бе открита от отец Николай от храм „Св. Николай“ в Сарафово. Свещеникът подчерта, че зограф Стоян подпомага онкоболните с артерапия и продажбата на иконите е за събиране на пари за лекарствата им.

Стоян Христов обясни, че иконите не са само негово дело. „Има много неща, които са правени съвместно. Терапията е вяра и благодатта на иконата – да превъзмогнеш казънта“, допълни зографът.

Експозицията е от три части. Първата са икони на Св. Николай. Втората са светиите, покровители на моряците, а третата са светците - покровители на България и на Бургас.

Зограф Стоян обяснява, че е самоук и че по-голямата част от нарисуваните от него икони ги е виждал вдействителност. Възхищава се от Ново-Йерусалимски манастир край Москва, в който в една сграда са подредени 45 предела /престол и иконостас/.

Любимата му икона е Пресвета Богородица услишителница, която се намира в Атонския манастир. „Тя е чуваща и изпълняваща желанията“, обясни зографът.  Той рисува по стари автентични техници върху дърво с масло. „Техниката с масло е приета за канонична“, уточни иконописецът, който се прекланя пред руските гении Андрей Рубльов и Симеон Ушаков.

Иконографското ателие, в което онкоболни и хора с труднолечими заболявания ще търсят спасение, бе открито в средата на октомври в Бургас. Малката, изпълнена с положителна енергия галерия на задругата „Зографи“ на ул. "Св. св. Кирил и Методий" 60.

Всички желаещи да се включат в благородната инициатива могат да закупят икона, включена в експозицията. Освен рисуваните с маслени бои икони на зограф Стоян Христов, ще има и малък размер икони, дарени за каузата от различни храмове.

Изложбата ще остане в клуба до Йордановден.

На снимките:

- Любимата икона на зограф Стоян е Пресвета Богородица услишителница, която се намира в Атонския манастир

- Изложбата бе открита от отец Николай от храм „Св. Николай“ в Сарафово

- Експозицията бе посетена от новия зам.-кмет на Бургас Руска Бояджиева

- Част от иконите

 

Автор Ирина Генова

Коментари   

#3 НД 10-12-2015 11:05
Eй, нещастник, върни парите на хората, които си завлякъл.
Казвам се Николай Димитров и много добре ме познаваш, защото като ме видиш се обръщаш на другата страна и бързаш да се скриеш. Да не разказвам подробности.
Цитиране
#2 Зограф Стоян Христов 07-12-2015 21:07
Аз галерията, иконите и задругата сме реални! Реално съм ръкоположен!!!! И реално съм с четен чин за Зограф!!! И поне съм Истински, а ти Анонимнико Нещастен, завиждаш на Онкоболни ли? Излез първо на светло и тогава давай коментари! На Многая Лета!
Идиоти, елате и направете 18 химиотерапии и тогава пишете!!!
Цитиране
#1 НД 04-12-2015 00:39
Този е мошеник, представя се ту за дякон, ту за зограф. Прави социални връзки и след това завлича хората. Сума ти народ е завлякъл в Бургас и околните села. По далеко от него.
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови