Таньо Атанасов: ЛУКойл и Кроношпан са замърсителите в Бургас

Основните източници на вредни емисии в атмосферния въздух на територията на община Бургас са „Лукойл – Нефтохим“ – Бургас и „Кроношпан – България“ ЕООД – Бургас,

промишлената и строителната дейност, ежегодното увеличаване интензивността на автомобилния и въздушен трафик, некачествени пътни настилки, използването на твърдо гориво за отопление.

Това сочи докладът на бургаския омбудсман Таньо Атанасов.

Резултатите от изследванията през последните години, очертават някои положителни изменения, които трябва в резултат на системни грижи и контрол да се превърнат в неотменими тенденции, смята общественият посредник.

Най-бавни са процесите, свързани с намаляване на съдържанието на фини прахови частици /ФПЧ/, във въздушната среда. Безспорен е факта, че макар и невидими за човешкото око, те са главна причина за редица тежки заболявания на дихателната система. Съдържат се не само в чист вид, но най-често са свързани с други вредни газообразни вещества и допълнително вредят на здравето особено на подрастващите поколения, сочи докладът.

 

Ето какво още пише в анализа на Таньо Атанасов:

В последните години се запазва тенденцията за увеличаване на общия брой на дните, в които през годината, съществуващите измерителни съоръжения са отчели показания над допустимите средно-дневни норми.

През 2012 г., са били 161 дни; 2013 г. – 197; 2014 г. – 179; 2015 г. – 215 дни.

Живеещите в кв. Д. Езерово, през 2015 г., са дишали замърсения с ФПЧ въздух общо 126 дни, докато през 2014 г., тази цифра е била 113 дни. Най-многобройни са били дните през м. януари – 25 дни, м. декември – 22 дни, м. март – 19 дни, м. ноември- 18 дни, м. февруари – 16 дни. Може да се каже, че отоплението с твърдо гориво през зимния период, допълнително усложнява общата картина.

Докато за кв. Д. Езерово може да се търси такава зависимост, то подобно съждение е неприложимо за други две населени места. В кв. Сарафово, в разгара на лятото – м. юли, мобилната автомобилна станция е показвала през 21 дни високо съдържание на ФПЧ от 1,1 пъти на 5 юли, до 2,42 пъти над СДН на 12 юли. Подобна е картината и в с. Братово. Там, през м. юни, МАС е измерила високо съдържание в 11 дни, като превишенията са били 1,01 пъти до 1,8 пъти над СДН за съдържание на фини прахови частици.

В кв. М. Рудник има известно намаление на броя на дните от 39 през 2014 г., на 22 за 2015 г. На различни места в района на гр. Бургас, където е била разположена мобилната станция в 35 дни са регистрирани нива на превишаващи СДН за съдържание на ФПЧ. Тези данни показват, че предприеманите мерки от страна на общинската администрация не водят , все още, до видими позитивни изменения. Необходими са целеви действия за постигане на трайни резултати в конкретни зони за живеене.

За разлика от високите нива на съдържание на фини прахови частици във въздушната среда, данните за съдържание на другия основен замърсител – сяроводорода, рязко намаляват през 2015 г.

Основен обект на замърсяване с този вреден газ е територията на кв. Д. Езерово, а източника е Нефтопреработвателния комбинат.

Данните от монтираната стационарна измервателна станция в квартала, говорят за впечатляващи резултати. През 2015 г., в кв. Д. Езерово, само в два дни през м. август са констатирани превишаване на пределно-допустимите концентрации на сяроводород. На 11 август до 3,38 пъти повече са били СЧН, а на 29 август до 3,08 пъти по-високи са били СДН.

През 2014 г., са били 24 дни; 2013 г., - 42 дни; 2012 г. – 81 дни.

Цифрите говорят едно, но живеещите в квартала – друго. Те продължават да твърдят, че в ранните часове на деня се събуждат от замърсен с нефтопродукти въздух, че не вярват на данните от монтираната апаратура, че никой не се интересува за тяхното здраве. Настояват да се извършват системни анализи за влиянието на въздушната среда върху здравето на живеещите в квартала и аз считам, че гражданите имат право и настоявам общинските и държавните институции да предприемат мерки в тази насока.

В анализа за състоянието на въздушната среда в гр. Бургас, още през 2014 г., с тревога отбелязах, че се наблюдава необяснимо превишаване на средно-дневните и средно-часовите норми за съдържание на стирен/стирол/. Най-високата продължителност на експозициите е била през м. юни, м. ноември и м. декември 2014 г. Общо в 48 дни са измерени по-високи стойности на този вреден за здравето въглеводород.

Още по-тревожно е, че институциите, които са отговорни за контрола на качеството на въздушната среда и влиянието й върху здравето на гражданите – Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, Регионална здравна инспекция /РЗИ/ и направление Екология към Община Бургас, не реагират на тези факти.

Системата, която отчита тези тревожни данни се нарича ДОАС /диференциална оптична автоматична система/ и се намира в непосредствена близост до служителите от РИОСВ. 

Данните за регистрирани над пределно-допустимите норми стирол продължават и през миналата година. 

През м. януари 2015 г., в общо 12 дни са били измерени по-високи количества. От тях в 7 дни е било констатирано средно-дневно и средно-часово превишаване. На 01.01.2015 г., СЧН са били 1,94 пъти, а СДН – 1,22 пъти над нормите. Малко по-малко са били и в останалите дни.

През м. февруари са измерени в 2 дни, а през м. март в 3 дни превишения.

В м. април се наблюдава увеличение на съдържанието на стирен в общо 7 дни, от които в два дни на СДН и СЧН, а в 5 дни на СЧН.

През м. май, дните нарастват рязко на 20, от които в 10 дни има превишаване на СДН и СЧН, в 7 дни само на СЧН, а в 1 ден на СДН, м. юни – 1 ден, а в м. юли 2 дни са с по-високи стойности на ПДК.

Коментари   

#2 Бургазлия 29-03-2016 19:13
Хм, донякъде е така, но да си припомним господин Атанасов, когато бяхте Началник на нефтен терминал Росенец, как прикривахте замърсяването на морската вода не от танкерите, а от тръбопроводите, които експлоатирахте пораси безхаберие! Вярно е, че човек си променя мисленето, но Вие като кадър на БКП не давахте никакъв пример!
Цитиране
#1 Черноморски 28-03-2016 22:45
Като информационна агенция ли разбира своята мисия обществения защитник Таньо Атанасов? Къде му е позицията, къде му е гласът на защитника на всички отровени от този мръсен въздух?
Само истински независим омбудсман може да напише предписание, примерно: До 6 години двете големи предприятия да променят технологиите си и спрат замърсяванията или:(нещо конкретно - първо, второ и т.н.
Но този удобен на всяка власт не иска да създава смут и да тревожи властта и донорите на нейните носители(най-ве роятно). Е, тогава защо им плащаме заплати на такива като него?
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови