Тишев: Има ли съмнение за корупция при обществената поръчка за стадиона в „Славейков“

Предстои нова процедура за избор на изпълнител на спортния комплекс в жк „Славейков“ в Бургас.

Това стана по време на заседанието на Общинския съвет днес.

 

Общинският съветник от БСП Николай Тишев попита кмета на Бургас Димитър Николов дали има съмнение за корупция при провеждането на процедурата по ЗОП за обществената поръчка за стадиона в „Славейков“. 

Има осигурен финансов ресурс – заем от 11 700 000 лв. и съфинансиране от община Бургас – 1 300 000 лв., заяви Тишев. Следователно прекратяването на процедурата не е заради липса на финансиране, допълни той.

 

Отговор на общинския съветник даде Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство:

С решение от 6 октомври 2015 г. е открита процедура за избор на изпълнител на спортен комплекс в жк “Славейков“, като индикативната стойност е 13 млн.лв. На заседание на Общинския съвет през декември 2015 г. бе решено поемането на дълг по програмата ДЖЕСИКА от 11 699 850 лв..

Постъпиха 5 предложения, като назначената комисия по реда на ЗОП допусна 3 от тях. И на трите цената беше по-висока от индикативната стойност.

Затова се наложи да преосмислим както обхвата на поръчката, така и възлагането й. В конкретния случай има съществена промяна.

На 18 февруари процедурата е прекратена. Ще бъде проведена нова процедура по ЗОП след прецизиране на обхвата.

 

Спортният комплекс:

Освен постройката със закрития басейн, модерният спортен център в парка на комплекс „Славейков“ трябваше да разполага още с футболно игрище с размери 100 на 65 метра с настилка, съобразена с изискванията на УЕФА, трибуни за 1200 зрители и паркинг зона. В заданието влиза още изграждане на иновативно съоръжение с размери 40 на 20 метра в спортния център, което през топлите месеци ще се ползва като тенис корт на открито, а през зимните ще се преобразува в ледена пързалка. Модерната система ще бъде енергийно ефективна и ще преобразува енергията от топла в студена, според съответните функции на площадката.

Досега там са премахнати старите сгради, преместен е трафопостът и са извършени изкопни работи. Инвестираните до този момент средства за строителни работи в размер на 1,8 млн. лв. остават за сметка на предишния инвеститор – Българската федерация по борба и за компенсиране на неустойките по договора.

 

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови