В Бургас: БАБХ откри партида гъби със съмнителен произход

Цялата партида гъби със съмнителен произход е изтеглена от бургаския пазар, съобщи д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас. 

Печурките са от централния склад на пловдивска голяма търговска фирма, като продуктът е внос от Полша, а причината е съмнение за отравяне на потребители с гъби. Д-р Митев допълни, че по договор гъбите са произведени единствено и само за фирмата, която ги е предлагала. 

Към момента не са констатирани други подобни случаи на негодни гъби в Бургаско. В областта има три пункта за изкупуване на гъби. Обектите са сезонни. Има и един гъбарник за производство на култивирана печурка в с. Свобода, община Камено. Инспекторите на агенцията следят за това какво количество е изкупено, какво количество е произведено и къде отива. 

„Нашата роля е единствено и само да проследим какви количества има, кой е производителят и доставчикът, както и документи, с които са дошли, срок на годност и дали при инцидент са своевременно изтеглени от пазара”, каза още д-р Митев.

Заради отравяне на семейство с култивирани печурки Агенцията по безопасност на храните проверява столичен магазин от веригата “Кауфланд“ и е наложила забрана за продажбата на гъбите и изтеглянето им от всички магазини на веригата в страната.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови