Вижте сградите на «не-архитекта» Рикардо Тоскани в Бургас /снимки/

Ако в Бургас изобщо има някакви паметници на културата, то те се дължат на арх. Рикардо Тоскани.

Този факт е известен и на неизкушените да чоплят в миналото и да изучават под лупа фасадите на сградите в центъра на морския град.

Според един действащ архитект и общински съветник обаче Тоскани няма диплома.

„Рикардо Тоскани не е бил архитект! Казах го на заседание на постоянната комисия по ТСУ, повтарям го и пред вас, че не е архитект“. Това заяви общинският съветник и председател на Комисията по ТСУ арх.Димитър Георгиев от ГЕРБ, цитиран от flagman.bg.

Поводът за ровенето в дипломите на великия проектант на най-емблематичните сгради в Бургас са номинациите за „почетен гражданин“, които се раздават на килограм на всеки 6 декември, Никулден, празника на града.

Заради това – да лобираме за някого, за сметка на друг, сме готови да оплюем и доказаните архитектурни ценности, тези които са ежедневно пред очите ни и без които Бургас не би бил нищо повече от панелки и „кота корниз“.

Дали Рикардо Тоскани е архитект или не – това няма значение. Според Данка Георгиева, Директор на Дирекция "Регионален държавен архив" – той е, и тя може винаги да извади доказателства.

ВИЖ ТУК!

По-важното е обаче, това което е останало след него. Представяме на читателите на meduzata.com няколко от сградите проектирани от Тоскани, пък нека те преценят архитект ли е той или не.

***

Рикардо Токсани е роден на 4 септември 1857 г. в градчето Индуно, разположено до река Олона, Ломбардия, Австрийската империя, днес в Италия. Предполага се, че след завършване на политехническо образование в Италия, той е пристигнал в България през 1883 г. Тогава именно се продължава строителството на международната ж.п.линия в сектора от Саранбей (Септември) до София. 

След тази дата италианското дружество „Виталис“ предприема строителни дейности и голяма група италианци, ръководени от инж. Бартел, пристигнали в България. Сред тях е бил Рикардо Тоскани.

Освен с проектирането на бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ между 1897 и 1907 г. арх. Тоскани се занимава и с организирането на строителните операции. 

Италианският консул в града насърчавал младия архитект да проектира и строи много други обществени и фамилни сгради в Бургас. Подписът му стои под проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел „Империал“, „Модерен театър“, къщите на Йови Воденичаров, д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др.

През 1918 г., заедно с архитект Светослав Славов проектират пансиона на девическото училище „Свети Йосиф“ в комплекс с католическия параклис „Свети Йосиф“.

Сградата на музея „Петя Дубарова“ е също проектирана от Тоскани през 1926 г.

Текст: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови