Нашествие на кукери в центъра на Бургас

Кукерско шоу събра стотици в центъра на Бургас днес. 12 фолклорни групи дефилираха от площад „Атанас Сиреков“ по ул. „Александровска“ и стигна до площад „Тройката“.

Около 500 са участниците в първо издание на Фестивала на маскарадните игри, народното и художествено творчество, който се провежда в дните от 19 до 21 октомври.

На площад „Тройката“ съставите демонстрираха кукерски ритуали от своите райони. Надиграванията бяха оценявани от няколкочленно жури, в което изпъкваше фигурата на Крум Георгиев – носител на световен Оскар за фолклор.

Групите показаха своите обредни практики по гонене на зли духове, годеж, оран, посев, дори раждане – така, както е било преди няколко десетки и дори стотици години. Освен кукерите в демонстрациите се включиха и редица персонажи като доктор, невеста, младоженец, свещеник, мечка, вол и др. 

Журито възнагради всички участници с грамоти и парични награди. Те бяха осигурени от бургаските общински съветници Живко Табаков, Константин Бачийски и Георги Манев, благодарение на които се проведе този фестивал.

Утре от 10:30 часа ще има забавления за деца - "Нарисувай ми кукер". Ще се даде възможност за провокиране на художествените умения и фантазии на децата - моделиране с глина, рисуване с моливи и тебешир под надзора на родителите.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови