В Бургас: Търговците се приготвиха за Цветница

Два дни остават до големия християнски празник Цветница и търговците вече излязоха на площад Тройката в Бургас.

Щандове с цветя са аранжирани от днес сутринта под малка шатра в топ центъра на морския град. Хиляди бургазлийки с имена на цветя ще получат своите букети или саксии. 

Цените, както обикновено преди празник, са надути, но пак по стара традиция, на самия ден ще паднат до нормалните.

Цветница е сред любимите пролетни празници. Той се отбелязва както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница или Палмова неделя.

Като голям религиозен празник, Цветница има своята история. Тя е свързана влизането на Христос в Йерусалим. На този ден всъщност християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

След шествието Христос извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите на домовете и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови