Хатевата къща се разпада /снимки/

Уникалната Хатева къща, която се намира на ул. Цар Симеон в Бургас се саморазрушава, видя репортер на meduzata.com.

Разпада се куличката с форма на шестостенна пирамида, покрита с плочки ламарина, подени като люспи на риба. През 2014 г. там се разрази пожар, причинен от клошари, който причини много поражения по сградата.

Пада мазилката на каратаваните, руши се гредоредът, колоните, стълбищата, каменната украса.

Прозорците са изпочупени, въпреки че по-голямата част от тях са обезопасени.

Къщата е паметник на културата. 

Преди 5 години Община Бургас редприе мерки за запазването на имота. Повод стана самозапалване на клошар на таванското помещение и това, че сградатаа се беше превърнала в сборище на бездомници и наркомани.

Въпреки окаяния вид някогашния аристократичен дом наследници на фамилията Хатеви искат за имота 550 хиляди евро. Обявата бе публикувана във всички възможни сайтове за покупка и продажба на недвижимо имущество. Купвач обаче досега не се е появил.

Къщата е построена през 1902 година за индустриалеца Никола Хатев. Проектът е на италианския архитект Рикардо Тоскани. Очарованието на срадата е бароковата украса. 

Освен с уникалната си архитектура, къщата стана известна и с дълга съдебна сага, която продължи повече от 15 години. Известният бургаски артист Милко Хатев водеше битка, за да спаси имота си. 

Когато остава прикован в инвалидна количка, Хатев е изоставен от всичките си близки и роднини, тогава той се доверява на двама души, които се представят за ел.техници. По-късно се оказва, че е станал жертва на имотната мафия в Бургас.

Каква е била схемата на измамниците. 

Когато елтехниците влезли в дома на Хатев, за да направят уж някаква профилактика, подали на бургаския актьор листи, на които той трябвало да се разпише. Но в последния момент, Хатев отказал. 

След като този план не се осъществил, актьорът бил посетен през април 2001 година от двама „бизнесмени”, начело със Здравко Донев и Станимир Момчев. Те поискали да им се даде под наем пристройка до къщата, защото имали намерение да развиват бизнес. 

В края на лятото Хатев  най-сетне склонил да приюти „бизнесмените“ и на 30 август 2001 г. между него и Станимир Момчев е сключен договор за наем на въпросната пристройка. Освен този документ обаче, Хатев, като собственик на целия имот, подписва на наемателя си Момчев и пълномощно, с което той да плаща ток и вода. Оказва се обаче, че всъщност го е упълномощил да се разпорежда с цялата му собственост, включително и с къщата. 

Така, получили подписа на Милко Хатев, двамата „бизнесмени” се домогват до имота и стават негови собственици. Сумата, за която е продадена къщата е 34 хиляди долара, а Милко Хатев не получва и стотинка от сделката.

В средата на май 2002 г. актьорът  научава, че всъщност е станал жертва на измама.

Хатев се обръща към прокуратурата и срещу  Момчев и Донев е образувано дело за измама с фалшиви документи. 

Случаят се прехвърля между няколко полицейски и прокурорски кабинети в продължение на четири години и едва през 2006 г. е повдигнато обвинение. Районният съд в Бургас обаче оправда измамниците. Решението е потвърдено и от втората инстанция. 

Защитник на Милко Хатев в битката срещу имотната мафия беше великотърновският адвокат Васил Бенчев.  

През 2013 година, той беше покосен от коварна болест и почина. Съдебната сага приключи през 2015 година и то с щастлив финал. Акторът не успя да се зарадва на развръзката по делото, тъй като през януари 2007 г. при доста мистеризони обстоятелства умира. Намерен е от съседка, която се грижила за него. Дори има версия, че Хатев е бил убит.

През 2017 година почина и соченият за кръстник на имотната мафия Здравко Донев – Капона. Къщата се оказа притегателно място за клошари и бездомници, но все още е апетитна за инвеститори. 

Никой до сега от наследниците, които бяха изоставили болния Милко Хатев и не се грижеха за него, не е ремонтирал и един кавадратен  сантиметър от имота. 

Текст и снимки: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови