Община Бургас иска безвъзмездно право на строеж за пристана на остров Св. Анастасия

Община Бургас ще поиска от Министерския съвет учредяване на безвъзмездно безсрочно право на строеж върху морското дъно, за да бъде разширен пристана на остров Св. Анастасия.

Това решиха на 19 юли общинскит съветници, като гласуваха внесената от кмета Димитър Николов докладна записка.

Това решение е продължение на допълнената програмата за управление и разпореждане с общинска собственост за 2019 година с обект „Разширение на съществуващ пристан и създаване на убежище за малки плавателни съдове в акваторията на остров Света Анастасия, като включи пристана в списъка с обекти от първостепенно значение. Става дума за обща застроена площ 2 056 кв.м в акваторията на Черно море.

Във връзка с реализирането на инициативата е изготвен и проект за 

ПУП е съгласуван с министъра на културата, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, РИОСВ-Бургас съгласно указания на зам.-министъра на околната среда и водите, “Геозащита“-ЕООД-Варна, Министерство на отбраната и СГКК-Бургас.

Желанието на Община Бургас е културната атракция, привличаща вниманието на гражданите на града и на туристи от страната и чужбина да бъде посещавана не само през лятото, но и в преходните сезони, без това да се влияе от вятъра и вълнението на морето. 

Именно това налага изграждането на нови пристанищни съоръжения около острова за разширяване на пристана, защита на брега от морските вълни и създаване на убежище за малки плавателни съдове.

Ето и решението на Общинския съвет в Бургас:

1. Да бъде отправено искане до Министерски съвет на Република България за приемане на решение за учредяване на безвъзмездно безсрочно право на строеж върху морското дъно  върху ПИ с идентификатор 07079.835.6  и с площ 1631 кв.м, при съседи: 

ПИ 07079.835.3 и  ПИ с идентификатор 07079.835.7 и с площ 425 кв.м., при съседи: ПИ 07079.835.3 по КККР на гр. Бургас по реда на чл.112е, ал.1 и ал.2 от ЗМПВВППРБ и чл.182, ал.1 и чл.189а от Закона за устройство на територията, в полза на Община Бургас, за изграждане на пристанищно съоръжение – 

„Разширение на съществуващ  пристан и създаване на убежище за малки плавателни съдове в акваторията на остров „Света Анастасия“, с обща застроена площ 2 056 кв.м, в акваторията на Черно море, 

2. С цел защита на държавни и обществени интереси и предотвратяване на значителни вреди и поради спецификата на строежа изискващо извършване на дейности в морски условия и СМР силно зависими от атмосферни условия и вълновия режим и необходимостта от започване на дейностите веднага след приключване на летния сезон с оглед своевременното и в кратки срокове завършване на строителството, на основание чл.60, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс допуска предварително изпълнение на настоящoтo решениe.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови