Вижте кукерските групи на Тройката в Бургас /снимки, видео/

Истинско нашествие на кукери е на площад Тройката в Бургас в момента, видя meduzata.com.

Маскарадни групи от 10 населени места в България шестват и пресъздават традициите. Ритъм на тъпани и звън на стотици хлопки ограсяват центъра на морския град.

Второто издание на „Фестивал на маскарадните игри“ в Бургас се провеждаот 1 до 3 ноември.

Днес от 11.00 часа започна дефилето на маскарадните групи. Различното тази година е, че част от групите дефилират от общината към площад „Тройката“, а друга част от площада към сценичното пространство. 

Срещата на групите бе като импровизиран „бой“ с надиграване и танц в кръг. След подредбата на групите започна и индивидуалното представяне. 

Надиграването няма конкурсен характер.

Участниците са от Камено, Трапоклово, Васил Левски, Дъбене, Палаузово и т.н. Те представят ритуали за забавления. Целта е да се покаже, че тези кукерски игри са се срещали във времето назад и са отбелязвали от края на есента и началото на зимата.

На 3 ноември от 10.00 часа ще бъдат организирани работилници за деца на тема „Как видях маскарадните игри“ . Различното тази година е, че ще има конкурси и награди. 

Маскарадната обредност идва от древни езически времена. Кукерството пуска корени по нашите земи преди повече от 6000 години. 

Маскирането е широко разпространено в Бургаския регион до края на 19 век, след което постепенно тези окултни обреди са забравени, а в годините на комунизма и забранявани. 

Въпреки това, в районите на юг от Бургас и в самия Бургас, и до ден днешен са съхранени и биват изпълнявани подобни обичаи, като се пазят маски на 200-300 години. 

Програмата включва: улица на майстори-занаятчии (участват производители на маски и други тематични продукти), свободна програма от художествени състави и местни кукерски групи, дефиле на кукерски състави и награждаване на участниците.

Фестивалът цели да популяризира региона като интересна дестинация, да ускори развитието на община Бургас като национален център за културен туризъм, да се предостави възможност на деца, юноши и възрастни да се докоснат до един забравен обред, да окаже положителен ефект върху икономиката на региона – и най-важното – да съхрани българския дух чрез представянето на традиционни българските обичаи и занаяти.

Текст, снимк и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови