Завършва и третият етап на корекцията на река Отманлийска

С новия бюджет Община Бургас предвижда изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска.

Става въпрос за последен малък участък до хижа "Странджа". Прилагането на инженерните решения за корекция на коритото е продиктувано от преливането на реката при силните валежи през есента на 2014 година, нанесли големи щети в близкото рибарско селище Ченгене скеле. 

А Община Бургас ще изгради там с европейски средства нов етнографски комплекс, с който да привлече повече туристи. Затова корекцията на реката трябва да се завърши и така районът да бъде трайно предпазен от бъдещи природни бедствия за десетилетия напред. 

През последните няколко години бяха извършени основните дейности по проекта. Устието на реката при вливането й в морето е разширено. За по-лесното оттичане на водата е разширено и коритото в целия участък от устието до квартал "Крайморие". Стените в зоната са изградени от скална маса и скални блокове. След прага на заустването е извършено укрепване, за да се избегне разлив при висока вълна. 

В коритото са монтирани специални съоръжения от стоманобетонови елементи, които да намаляват силата и енергията на водата при силно повишаване на нейното ниво. По протежението на Отманлийска са изградени стени или защитни съоръжения от габиони. Те ще спират евентуални разливи при прииждане на водите и ще предпазват брега от ерозия.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови