Площадки по безопасност на движението за всички бургаски училища иска общински съветник

В проектобюджет 2020 да се заложат 66 000 лева, с които да бъдат изградени площадки по безопасност на движението по пътищата във всички 33 бургаски училища, в които учат деца 1 и 2 клас.

Това поиска в докладна записка Манол Тодоров - общински съветник от ДБГ.

Ето и мотивите на Манол Тодоров:

Близо 40 деца загиват от катастрофи в България всяка година, а стотици деца са ранени вследствие на пътни инциденти. За повечето хора това е статистика, но за семействата на тези деца това е най-ужасяващото нещо, което може да се случи на един човек.

Всички знаем, че България се намира на челно място в черната статистика по брой загинали на пътя и всяка година всички ние участваме във „войната по пътищата“. Пътната превенция е може би най-важното, в което трябва да се съсредоточим, за да се преборим с тази „война“. 

Характерът на човек се формира още от най-ранна детска възраст. Обучението на децата за това как да се държат около и на пътя също трябва да започне от ранна детска възраст. Статистически погледнато най-удачното време за теоретични и практически занимания при децата е началното училище (1 и 2 клас). Тези занимания и обучения биха могли да се обобщят в четири основни направления:

            - Обучение и формиране на навици за безопасно участие в движението;

            - Правилен превоз на децата и създаване на безопасна инфраструктура, съобразена с особеностите на детската възрастова група;

             - Добър личен пример от страна на възрастните участници в движението (семействата);

             - Взаимодействие между държавните институции, органите на местната власт и неправителствените организации.

За всеки един от тези фактори е необходима не само теоретична подготовка на децата, но най-вече нужда и от практическа такава. Учебните заведения имат заложени в учебните си програми часове по БДП (Безопасност на Движение по Пътищата), но в учебните заведения липсват условия за провеждане на практически занимания, в които на децата да бъде показано: как и къде е безопасно да пресичат улицата, как и къде е безопасно да управляват велосипеди и други превозни средства, как да се държат около и на пътя. 

Изграждането на площадки по БДП на територията на всички бургаски училища, които имат ученици от 1 и 2 клас, ще направят часовете по БДП не само по-интерактивни за всички ученици, но така също децата лесно ще добият най-важните и основни навици, които са им необходими, когато стават участници в пътното движение. 

На територията на община Бургас има 1 Начално училище, 22 Основни училища и 10 Средни училища, или общият брой училища с деца от 1 и 2 клас са 33. Всяко едно от тези училища разполага с двор, на който може да бъде изградена площадка по БДП. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови