Сградата на Хеликон остава, министър Банов се е самосезирал от медиите

Нито един паметник на културата в Бургас няма да бъде съборен с един или два чиновнически подписа, заяви на извънреден брифинг в Бургас министърът на културата Боил Банов.   

В резултат на публикации в медии и социалните мрежи през последните дни се самосезирам и издавам заповед за обследване на всички сгради на площад Тройката, допълни Банов. 

Повод за спешното му пристигане в Бургас е фактът, че се подготвя събарянето на сградата на книжарница Хеликон и намерението на това място да лъсне 9-етажен билдинг.

ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!(

"От утре експерти от Министерството на културата идват да обследват сградите и да констатират дали и кои сгради са паметник на културата", допълни министър Банов.

"Две сгради на площад "Тройката" са паметник на културата - Маринковите хамбари, фигурират под номер 302 и бившата административна сграда на Големи български мелници под номер 301", каза кметът на Бургас Димитър Николов и показа скицата с разположението на терените там.

Сградата, в която се помещава книжарница Хеликон не е в Списъка с паметници на културата, но тя попада в т.нар. охранителна зона. Сградите, които са паметници на културата се намират в съседство.

Пръв за намеренията за събаряне на Хаджипетровите мелници подаде сигнал общинският съветник Живко Табаков. Това стана на 2 септември 2019 г. 

През декември мощен багер срина до основи постройките, които се намираха в карето образувано от сградите на Хаджипетрови на площад Тройката в Бургас. 

Извършителите от СК ООД декларираха и гарантираха, че няма да нарушат целостта на сградите на площада. Още тогава обаче в приложената схема бяха отбелязани тези, които са паметници на културата, и тези които не са.

На мястото н съборени постройки бе направен паркинг…

Но както вече всички знаем – в началото бе паркингът, а после и сградата. Така се появи Трия, сградите Тринити, Флора Панорама, всички те построени от СК ООД.

Духовете в Бургас се разбуниха, след като се разбра, че книжарница Хеликон се мести. Тогава лъсна и истината, че сградата ще се събаря.

Мелницата на Иван Хаджипетров и Маринкиолу се е намирала на площад „Пазарний“, сега площад „Тройката“ – място за провеждане на панаирите на града (около 1905-1910 г).  

През 1916 г. пожар разрушава част от архитектурния ансамбъл на Хаджипетровите къщи на площад Тройката, но през 1923 г. са реконструирани и надстроени по проект на Рикардо Тоскани.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови