Бургазлии протестираха с книги срещу събарянето на Хеликон /снимки/

Над сто души се събраха днес на протест с книга в ръка в Бургас, в защита на ансамбъла от сградите на Хаджипетровите мелници на площад Тройката.

В една от тях е любимата на бургазлии книжарница Хеликон, която предстои да бъде съборена. Митингът е на хората, неравнодушни към историята, която се руши, за да бъдат построени нови високи сгради с жилища и офиси.

Часове по-късно в Бургас пристигна министърът на културата Боил Банов, който заяви категорично, че спира всякакво строителство на Тройката.

ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

„Тази визита ни дава надежда, но нека не бързаме да се радваме, защото ще изчакаме решението на комисията. Искаме да запазим старите сгради, а не на тяхно място да се появяват нови стъклени, огромни здания”, каза Александра Абаджиева, която организира протеста. Тя дойде с книгата на Джордж Оруел – 1984.  

Ето как призова бургазлии Александра:

Имаме ли наистина нужда от още една висока, лъскава и пустееща сграда в центъра на града? Не ни ли стигат празните магазини по главните улици?

Нека защитим наследството си и покажем, че за нас имат значение облика и историята на града, в който живеем.

Приветствам всички, на които им пука, на мирен протест-демонстрация #СКнигавРъка пред емблематичната за града сграда, понастоящем книжарница.

Да поговорим за любимите си книги и да покажем на Община Бургас, че имаме мнение.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови